OTVORITVENA TEKMA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
SLOVENIJA - ŠPANIJA
X
X
OTVORITVENA TEKMA
SLOVENIJA - ŠPANIJA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
i
Foto: Uefa
4. februarja 2021

Zvezde preteklosti: Anglija

Anglija je nogometna velesila, ki sodi v najožji krog favoritov za naslov praktično v vsakem tekmovanju. Kljub temu pa so Angleži na evropskih prvenstvih osvojili »zgolj« dva naslova evropskih prvakov, ki segata daleč v preteklost.

1982 – Prvi naslov

Angleži so prvič stopili na vrh Evrope že na tretjem evropskem prvenstvu do 21 let. Takrat so zanesljivo osvojili prvo mesto v kvalifikacijski skupini z Madžarsko, Romunijo in Švico, kar je vodilo v četrtfinalni dvoboj s Poljsko. Prva četrtfinalna tekma se je končala z rezultatom 2:1 za Angleže, ki so na povratni v Londonu iztržili neodločen rezultat z dvema zadetkoma Marka Hateleya in se prebili v polfinale. Tu so jih čakali rivali Škoti, scenarij pa je bil zelo podoben četrtfinalnemu. Angleži so levje delo opravili na prvi tekmi, kjer so utišali Hampden park z zadetkom Garryja Thompsona. Povratni obračun se je končal z rezultatom 1:1, kar je pomenilo uvrstitev v veliki finale. Ta je bil spektakularen, saj je na naslov evropskih prvakov upala tudi Zahodna Nemčija. Varovanci Dava Sextona so prvo tekmo gostili v Sheffieldu, kjer so na krilih razpoloženega Garyja Owna premagali Nemce s 3:1. Owen je dosegel dva zadetka, pri Nemcih pa se je izkazal Rudi Voller. Prednost dveh zadetkov se je izkazala za dovolj velik kapital pred povratno tekmo v Bremnu, kjer so Nemci s »hat-trickom« Pierra Littbarskija sicer prišli do zmage s 3:2, a jim je za kaj več zmanjkalo časa. Za prvi naslov Angležev sta na povratni finalni tekmi zadela Michael Duxbury in Paul Goddard.

1984 – Suvereno do drugega zmagoslavja

Evropsko prvenstvo do 21 let leta 1984 je Anglija pričakala kot branilka naslova, a je takratni sistem tekmovanja vseeno zahteval njeno udeležbo v kvalifikacijah. S slednjimi Angleži pričakovano niso imeli večjih težav, saj jim Grki, Madžari in Danci niso bili dorasli. Angleško moč so v četrtfinalu spoznali tudi Francozi, ki so na dveh tekmah prejeli kar sedem zadetkov, dosegli pa le enega. Kar pet zadetkov Angležev v četrtfinalu je zabil Mark Hateley, ki je izkušnje na tej ravni nabiral že na predhodnem prvenstvu. Hateleya so v polfinalu uspešno zaustavili Italijani, so se pa zato izkazali drugi fantje. Mark Chamberlain, Mich D’Avray in Mel Sterland so matirali Michelangela Rampullo na prvi tekmi, kar je bilo dovolj za uvrstitev v finale, kljub minimalnem porazu v Firencah. V finalu jih je pričakala Španija, ki ni imela rešitev za čvrsto angleško obrambo na čelu s Petrom Huckerjem, ob tem pa je bil v  zvezni vrsti nepogrešljiv Steward Robson. Prvo finalno tekmo v Španiji so z zadetkom Mela Sterlanda dobili Angleži, ki so še bolj prepričljivo odigrali povratni obračun, kjer sta za drugi naslov zabila najboljši igralec in strelec prvenstva Mark Hateley in Howard Gayle.

Steward Robson

2009 – Tretji finale, prvi poraz

Angleška reprezentanca do 21 let je po uspehih v osemdesetih letih zapadla v daljšo rezultatsko krizo, ki jo je delno prebila le leta 2009 na evropskem prvenstvu na Švedskem. Angleži so takrat pod taktirko Stuarta Pearca odlično opravili s skupinskim delom prvenstva, kjer so v zahtevni skupini končali pred Nemčijo, Španijo in Finsko. V polfinalu so jih pričakali gostitelji Švedi, tekma pa se je izkazala za pravo dramo, saj so potnika v finale določile šele enajstmetrovke. Angleži so polfinalni dvoboj sicer odlično odprli, povedli v 1. minuti z zadetkom Martina Cranieja ter ob polčasu vodili s 3:0, vendar so se Švedi vrnili z dvema zadetkoma Marcusa Berga in natančnim strelom Ole Toivonena, ki je poskrbel za podaljške in posledično enajstmetrovke. Junak slednjih je postal vratar John Hart, ki je ubranil poskusa Berga in Molinsa, poleg tega pa tudi sam dosegel zadetek. Hartov bleščeč trenutek pa je imel manjšo napako, saj je angleški vratar prejel drugi rumeni karton, ki ga je prikrajšal za nastop v finalu proti Nemčiji. Angleži so se z Nemci pomerili že v skupinskem delu, kjer sta reprezentanci razšli z neodločenim rezultatom, tako da se je obetal še en tesen dvoboj, vendar se je to izkazalo za račun brez krčmarja. Nemčija je namreč v finalu odpihnila Angleže z zmago s 4:0, tako da so se morali Mark Noble, James Milner, Theo Walcott, Lee Cattermole, Kieran Gibbs in druščina sprijazniti z naslovom evropskih podprvakov.

Tekst: MKo

Foto: Uefa

Ostale novice

Koper je pripravljen

23. februarja 2021

Ačimović: Vemo kaj nas čaka

12. februarja 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije