Ljubljana

i
Foto: NZS
STADION
Center Stožice
KAPACITETA
16.100
ZGRAJEN
2010
Znamenitosti Kaj početi Uradna spletna stran

V Ljubljani se staro prepleta z novim in zdi se, da je zgodovina vseh petih tisočletij, kolikor je stara naselbina na tem mestu, mesto pripravljala za to, da postane državna prestolnica. Posrečilo se ji je ohraniti sledove vseh obdobij bogate zgodovine.

Sodobni Ljubljani je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan osebni arhitektonski pečat Ljubljančan, veliki evropski arhitekt Jože Plečnik.  Svoje mesto je namenil predvsem pešcem, zakaj samo ti lahko vsak hip zaustavijo korak in ga intimno doživijo. Strnjenost Ljubljane ter zeleno naravno okolje, ki sega v njeno središče, kar kliče k hoji in kolesarjenju. Ljubljana je ravno prav velika, da ponuja vse kar ponujajo velike prestolnice, po drugi strani pa, kot udobna urbana dnevna soba, dovolj majhna, da se obiskovalci med bivanjem v njej počutijo kot doma.

Kaj v Ljubljani pravzaprav početi? Leto se hitro obrne, saj se v tem času odvije raznolika ponudba kulturnih prireditev, od klasičnih do alternativnih, živahnakavarniška scena in veliko mladih vsak po svoje sooblikujejo dinamičen značaj Ljubljane.

Znamenitosti mesta je po navadi najbolje spoznati med sprehodom po njegovih slikovitih ulicah. Lahko bi rekli, da je včasih dobro, da se za trenutek izgubite v njem, da lahko začutite pristno energijo uličic, trgov in rečnih nabrežij. Glavne znamenitosti Ljubljane si lahko ogledate za najbolj ugodno ceno s turistično kartico Ljubljana Card.

Znamenitosti

i
Foto: Miha Mally

1Ljubljanski grad

Le kakšnih deset minut hoda ali kratek vzpon z vzpenjačo loči središče Ljubljane od pravljičnega sveta graščakov, skritih zakladov in razvpitih grajskih ječ. Nad Ljubljano namreč že stoletja bdi Ljubljanski grad, od koder se ponujajo najlepši razgledi čez celo mesto vse do Alp, na lep dan celo do Triglava.

2Plečnikova Ljubljana

Med najbolj znanimi Plečnikovimi stvaritvami je znamenito Tromostovje. Tromostovje je zagotovo najbolj znan in priljubljen most, ki prečka Ljubljanico in kjer nikoli ne manjka živahnega dogajanja. Zapuščino velikega arhitekta lahko pobliže spoznate v Plečnikovi hiši, kjer so na ogled ohranjeni bivalni prostori ter arhitektovi osebni predmeti.

i
Foto: Aleš Frelih

3Zmajski most

Zmajski most, eden od ljubljanskih “zaščitnih znakov”, ki povezuje bregova Ljubljanice krasijo štirje bronasti zmaji s šestnajstimi manjšimi bakrenimi gifoni. Legenda pravi, če devica prečka most, zmaji pomahajo z repom.

i
Foto: Janez Bratovž

4Glavna tržnica

Jutranji vrvež, nakupovalni direndaj, glasno govorjenje, topel nasmeh in vonj po pristnosti. Vse to je Ljubljanska tržnica. Vsako jutro prodajalci napolnijo trg z najrazličnejšim blagom, tržnica pa kaže svoj čar v vseh letnih časih, zato le ne zamudite prijetnega vrveža in najbolj barvitega dela mesta.

i
Foto: Matej Kastelic

5Prešernov trg s Frančiškansko cerkvijo

Ljubljana je najbrž eno redkih mest, kjer osrednji trg ne krasi spomenik lokalnemu heroju, temveč pesniku, Francetu Prešernu, čigar verzi pesmi Zdravljica so danes besedilo slovenske himne. Pogled pesnikovega kipa je usmerjen proti reliefu njegove velike in neuslišane ljubezni Julije Primic na pročelju hiše na Wolfovi ulici. Jo najdete kako kuka skozi okno?

i
Foto: S. Rancov

6Stolna cerkev Sv. Nikolaja

Ljubljanska stolnica predstavlja ključni spomenik baročne dobe v Ljubljani kot pomembna kiparska, slikarska in arhitekturna celota. Od svojega nastanka je doživela veliko dopolnitev, izstopajo pa predvsem bronasta glavna vrata z upodobitvijo zgodovine krščanstva na Slovenskem, in stranska vrata z uprizoritvijo portretov ljubljanskih škofov.

i
Foto: Andrej Tarfila

7Mestna hiša

Ljubljanska Mestna hiša (Rotovž, Magistrat) je odraz večstoletne mestne avtonomije, edinstven arhitekturni spomenik, svečani prostor razpravljanja Mestnega sveta ter domovanje najvišje mestne oblasti in uprave z županom na čelu. Trg pred njo krasi znameniti baročni Vodnjak treh kranjskih rek. V obliki personifikacij so upodobljene reke Sava, Krka in Ljubljanica.

i
Foto: Nea Culpa

8Staro mestno jedro

Danes je Stari trg živahnega utripa, poln priljubljenih restavracij in lokalov, postanek v njih pa se še kako prileže po dolgem potepu po mestu. Gornji trg je ena najstarejših ljubljanskih ulic, kjer so nekoč stala ena od vrat v srednjeveško Ljubljano. Zagotovo je to eden prijetnejših in umirjenih kotičkov starega mestnega jedra, kjer so svoj prostor našle nekatere priljubljene ljubljanske restavracije.

i
Foto: STA

9Park Tivoli

Naberite energijo v parku Tivoli, na največji zeleni površini v središču Ljubljane, ki je zeleni prag mesta. V parku lahko uživate ob fontanah, na igralih, med cvetjem, ob ribniku ali na znamenitem Jakopičevem sprehajališču, kjer so se nekoč sprehajale mestne dame s sončniki, danes pa si lahko tam na poti do Tivolskega gradu ogledate fotografske razstave. Mimogrede lahko spoznate še simpatične tivolske veverice.

i
Foto: Nea culpa

10Metelkova alternativni kulturni center

Prostor za najbolj celovit vpogled v ljubljansko alternativno kulturo boste našli na Metelkovi. Središče alternativne kulture, ki je nastalo iz skvota v nekdanji vojašnici, sestavljajo različni klubi, lokali in galerije, tu se nahaja tudi ljubljanski Hostel Celica, ki ima prostore v stavbi nekdanjega vojaškega zapora. Metelkova se je v nekaj letih razvila v eno najbolj znanih središč neodvisnega umetniškega dogajanja v Evropi ter postala svojevrstna izkušnja za vse obiskovalce Ljubljane.

Kaj početi

1KULINARIKA

Mesto je nastalo na stičišču štirih slovenskih pokrajin, zato je v številnih mestnih gostilnah z raznoliko ponudbo mogoče najti krajevne kulinarične posebnosti, da o izvrstnih vinih sploh ne govorimo. Ljubljana si ni kar tako prislužila mednarodnega naziva ‘mesto vina in trte’, saj je bila v preteklih stoletjih tudi središče vinskega trgovanja v naših deželah, že v času Emone pa so njeni prebivalci posadili trto na pobočju sedanjega grajskega hriba.

Ljubljansko kulinariko odlikuje raznovrstna izbira, ki obsega vse od tradicionalnih slovenskih jedi do klasik mednarodne kuhinje ter posebnosti bolj eksotičnih kuhinj. V zadnjih letih je Ljubljana postala raj za ljubitelje hrane, o čemer pričajo tudi številni dogodki, povezani s hrano.

2GALERIJE IN MUZEJI

Podajte se na lov za zakladi in se sprehodite skozi muzejske hodnike in odkrijte zanimive zgodbe iz preteklosti, ki še danes burijo domišljijo. Najdite predmete, kot so 30.000 let stara šivanka, 5200 let staro leseno kolo z osjo in prek 3000 let stari zlati našivki. Odkrijte bogato zapuščino razgibane zgodovine, od 60.000 let stare neandertalske piščali, ki je najstarejše glasbilo na svetu, do limuzin jugoslovanskega predsednika Tita v Tehniškem muzeju Bistra. Muzeji v Ljubljani in okolici hranijo vrsto pomembnih prazgodovinskih najdb. Narodna galerija hrani starejša ikonična umetniška dela, kot so dela baročnih umetnikov in slovenskih impresionistov ter Kofetarico Ivane Kobilica.  Sosednja Moderna galerija predstavlja umetniške fenomene 20. in 21. stoletja, kakršni so konstruktivizem Avgusta Černigoja, monumentalni realizem Toneta Kralja in avantgardna provokativnost Neue Slowenische Kunst. Mednarodni grafični likovni center v parku Tivoli je znan kot producent Mednarodnega grafičnega bienala. Ponudbo zaokroža še vrsta manjših muzejev, galerij in umetniških prostorov, v katerih se vedno kaj dogaja.

3NAKUPOVANJE

Središče Ljubljane je umirjeno nakupovalno središče. Tu najdete trgovine s priznanimi svetovnimi blagovnimi znamkami in trgovine z deli domačih oblikovalcev, ki pogosto presenečajo s svojo izvirnostjo. Vrsta prodajnih galerij, ateljejev in starinarnic priča o bogatem umetniškem utripu Ljubljane.

4ZELENA IN AKTIVNA LJUBLJANA

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z veliko ohranjenimi zelenimi površinami. Nešteto prijetnih zelenih kotičkov lahko najdete tudi v osrčju zgodovinskega centra mesta, ljubljansko območje pa se ponaša s štirimi naravnimi parki. Ko si zaželite počitka, posedite v enem od zelenih parkov sredi mesta, doživite park Tivoli, zelena pljuča Ljubljane, sprehodite se ob nabrežjih Ljubljanice ali pa se po centru mesta, ki je zaprt za promet, zapeljite z enim od električnih vozil Kavalir, lahko pa, tako kot prebivalci, postanete eden od številnih uporabnikov koles iz sistema BicikeLJ.

Ljubljana je ena od redkih svetovnih prestolnic, ki se lahko pohvali z naravno pitno vodo iz pip, neobdelano s tehnološkimi postopki. V toplejših mesecih si lahko privoščite osvežilno pitje vode iz urbanih pitnikov po celem mestu.

5OGLEDI MESTA

Ljubljana je mesto, ki vam ponuja veliko ne glede na vreme ali letni čas. Ponaša se s številnimi znamenitostmi, slikovitimi predeli in prijetnimi kotički. Prepolno je doživetij s številnimi zanimivimi zgodbami in legendami. Odkrijte jih z izkušenim vodnikom, ki vam znajo Ljubljano predstaviti z najlepše perspektive.

6TURISTIČNA KARTICA LJUBLJANE

Odličen pripomoček za odkrivanje Ljubljane je tudi Turistična kartica Ljubljane. Poleg možnosti brezplačnega javnega prevoza nudi še vrsto ugodnosti, kot so en brezplačen vodeni ogled mesta, prost vstop v galerije, muzeje, Ljubljanski grad in druge znamenitosti, brezplačen najem kolesa, uporabo interneta in še mnogo več. Izbirate lahko med dnevno, dvodnevno in tridnevno kartico. Priskrbite si jo lahko v turističnih informacijskih centrih, hotelskih recepcijah, na letališču ali preko interneta na www.visitljubljana.com.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije