5. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

V nedeljo ob 21.00 bo v Ljubljani še zadnje dejanje Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021. Za naslov evropskih prvakov se bosta pomerili mladi reprezentanci Nemčije in Portugalske.

Nemčija je vse dosedanje tekme Uefa evropskega prvenstva do 21 let odigrala na Madžarskem, kjer se je najprej prebila iz skupine z gostiteljico, Nizozemsko in Romunijo. Največ dela je imela v četrtfinalu, ko je šele po izvajanju enajstmetrovk ugnala Dance, medtem ko je v polfinalu z 2:1 odpravila Nizozemsko.

Portugalci na drugi strani že precej dobro poznajo prizorišče velikega finala, kjer so doslej odigrali že tri tekme Uefa evropskega prvenstva do 21 let. V skupinskem delu prvenstva so zanesljivo premagali Hrvate, Angleže in Švicarje, medtem ko so v četrtfinalni poslastici po podaljških izločili Italijane. Portugalci so bili še najmanj prepričljivi v polfinalu, kjer pa so v končnici obračuna izpeljali bliskovit protinapad in premagali Špance.

Obe reprezentanci imata v svojih vrstah nekaj izvenserijskih igralcev, ki lahko v vsakem trenutku spremenijo potek dvoboja. Pri Nemcih igra eno ključnih vlog Arne Maier, vezist z veliko ideje v igri, ki skrbi za razigravanje obeh napadalcev. Osrednjo nemško nevarnost za portugalskega vratarja bosta bržkone predstavljala Lukas Nmecha in Ridle Baku, medtem ko bo iz krilnega položaja grozil Florian Wirtz, ki se je podpisal pod dva zadetka v polfinalu.

Srce zvezne vrste Portugalcev predstavlja tehnično brezhibni Vitinha, ki s spreminjanjem tempa in nepredvidljivostjo pogosto vnaša nemir v vrste nasprotnika. Tudi varovanci Ruia Jorga premorejo celo paleto nogometašev, ki so nevarni za gol. Prvi strelec ekipe (in prvenstva) je trenutno Dany Mota, nemški vratar Finn Dahmen pa je v pripravi na tekmo nedvomno podrobno preučil tudi karakteristike Francisca Conceicaoa, Fabia Vieire in Jote.

Nemci so sicer na Uefa evropskih prvenstvih do 21 let doslej doslej slavili že dvakrat, tokratni finale pa bo za njih že tretji zaporedni, kar predstavlja izenačen rekord tekmovanja. Portugalci so doslej oba finala v tej starostni kategoriji izgubili, optimizem pred tekmo pa jim vliva podatek, da so doslej še vsi finalisti v treh poskusih vsaj enkrat dvignili pokal.

Stefan Kuntz, selektor Nemčije: “Naša ekipa ima resnično izjemen moštveni duh. Številne reprezentance, ki imajo višjo tržno vrednost od naše, so že doma, nas pa čaka še veliki finale. Ne glede na razplet, so fantje že pokazali, da v sebi premorejo velik talent

Finn Dahmen, vratar Nemčije: “Za večino nas bo to največja tekma v dosedanjem delu kariere, tako da bo motivacija že sama po sebi na maksimalnem nivoju. Taki dogodki se v življenju ne dogajajo prav pogosto, tako da moramo dati vse od sebe, da izkoristimo priložnost in osvojimo naslov

Rui Jorge, selektor Portugalske: “Na poti do finala smo premagali velike reprezentance, kot so Anglija, Italija in Španija. Takšne zmage niso samoumevne, tako da menim, da je ta generacija na odlični poti. Prav vsi igralci, tudi tisti, ki so imeli manjšo minutažo, so zaslužni za ta uspeh in pomembno prispevajo k rezultatom ekipe.«

Vitinha, vezist Portugalske: “Pred velikim finalom smo izjemno motivirani in osredotočeni na nalogo, ki je pred nami. Popraviti moramo napake, ki so se nam dogajale in ohraniti vse tisto, kar nas je krasilo. Tako bomo vsi skupaj še naprej napredovali.«

Uefa evropsko prvenstvo do 21 let, finale:

Nemčija – Portugalska

Stadion Stožice, 6.6. ob 21:00

Vstopnice
Pogoji vstopa
Testiranje
TV prenos: TV Slovenija 2
Nemčija – pot do finala: Skupinski del (GER – HUN 3:0, GER – NED 1:1, GER – ROM 0:0), četrtfinale (GER – DEN 6-5* po enajstmetrovkah), polfinale (GER – NED 2:1)
Portugalska – pot do finala: Skupinski del (POR – CRO 1:0, POR – ENG 2:0, POR – SUI 3:0), četrtfinale (POR – ITA 5:3* po podaljških), polfinale (POR – SPA 1:0)
Medsebojne tekme U21 Euro: 0 zmag Nemčije, 0 neodločenih rezultatov, 3 zmage Portugalske
Glavni sodnik: Giorgi Kruashvili GEO

Tekst: MKo

Foto: Uefa

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije