Celje

STADION
Celje
KAPACITETA
13.600
ZGRAJEN
2003
Znamenitosti Kaj početi Uradna spletna stran

Celje s svojo podobo nevsiljivo združuje antično in srednjeveško dediščino z modernim urbanim okoljem. Ohranjene tlakovane rimske ulice, mogočne grajske stavbe in ostanki srednjeveškega obzidja v mestnem jedru pričajo o njegovi bogati zgodovini, ki sega v čas Keltov in Rimljanov. Pomemben mejnik v zgodovini Celja je v srednjem veku predstavljala vladavina grofov Celjskih.

Danes Celje predstavlja poslovno, gospodarsko, kulturno, šolsko, zdravstveno in turistično  stičišče regije. S prenovo  dela mestnega jedra, ki se zdaj ponaša s številnimi letnimi vrtovi in kavarnami na trgih, je  knežje mesto  postalo priljubljeno sprehajališče in zbirališče meščanov ter obiskovalcev od blizu in daleč.

Z manj kot uro vožnje do prestolnice Ljubljane pa je Celje z okolico destinacija za čudovit konec tedna, bodisi urbani, zeleni ali aktivni.

Znamenitosti

i
Foto: Boris Vrabec

1Stari grad Celje

Srednjeveški Stari grad Celje že vrsto let predstavlja najbolj obiskano turistično točko mesta. Ponuja čudovit razgled na mesto, v poletnih mesecih pa se spremeni v edinstveno festivalsko prizorišče. Pomemben mejnik v zgodovini Celja je v srednjem veku predstavljala vladavina grofov Celjskih, ki so aktivno oblikovali evropsko politično dogajanje in s svojo prisotnostjo posegali v sam vrh evropske politike.

i
Foto: Vrabec

2Celjski dom

Čudovita zgradba na Krekovem trgu, ki jo je Mestna občina Celje tako kot nekatere druge javne objekte, lani energetsko sanirala, je bila nekoč Nemška hiša. Zgrajena je v neo – gotskem slogu in je vse do razpada stare Avstrije veljala kot družabno središče celjskega nemškega meščanstva. Kasneje je bila preimenovana v Celjski dom, v njej pa je bil mestni kino. Krekov trg je tudi idealno izhodišče za sprehod po mestu.

i
Foto: Gregor Katič

3Staro mestno jedro

Različna in pestra doživetja na majhnem prostoru. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, arhitektura, ki razkazuje bogastvo in raznolikost preteklosti, pestre vsebine muzejev, galerij in še mnogo več. Prepustite se atmosferi uličnega dogajanja in se sprehodite skozi mesto.

i
Foto: M. Jambriško

4Narodni dom

Neorenesančna zgradba Narodnega doma stoji na Trgu celjskih knezov, ki ga krasijo steklene kupole. Zgrajen je bil v letih 1895-96 po načrtih češkega arhitekta Vladimirja Hraskyja. V času stare Avstrije je bil Narodni dom kulturno in družabno središče celjskega slovenskega meščanstva, danes pa so v njem prostori Mestne občine Celje.

i
Foto: Mija Koprivc

5Stara grofija

Slikovito poslopje  ob Savinjskem nabrežju so v pozni renesansi zgradili grofje Thurn – Valsassina. V osrednji dvorani se ponaša z znamenitim Celjskim stropom, edinstvenim primerom iluzionistične poslikave na Slovenskem.

i
Foto: HC Celje

6Knežji dvor

Knežji dvor, nekdanja rezidenca Celjskih grofov, je bil v  srednjem veku najimenitnejše grajsko poslopje na Slovenskem. Danes v njem domuje Pokrajinski muzej Celje s stalnimi razstavami: Celeia – mesto pod mestom, Grofje Celjski in Od šivanke do zvezd.

i
Foto: A. Purg

7Turistično informacijski center s Paviljonom za prezentacijo arheologije

Med prenovo mestnega jedra so bili na Glavnem trgu odkriti prostori dveh rimskih mestnih vil ter rimska cesta. Rimski vili sta bili razkošno opremljeni s stensko poslikavo, talnimi mozaiki ter toplozračnim ogrevanjem. Del teh arheoloških najdb je prezentiranih in so na ogled v Paviljonu za prezentacijo arheologije. Zanj je mesto prejelo najprestižnejšo nagrado na področju konservatorstva v Evropi: European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019. Tu se nahaja tudi moderno zasnovan Turistično informacijski center, ki skupaj s paviljonom predstavlja zanimivo turistično točko za domače in tuje obiskovalce.

i
Foto: M. Jambriško

8Mestni magistrat

Med markantne stavbe mestnega jedra spada stavba mestnega magistrata iz 17. stoletja. Njeni posebnosti sta renesančno jedro in klasicistično pročelje z balkonom. V prvi polovici 19. stoletja je bila stavba temeljito prezidana za mestni magistrat, danes pa sta v njej Muzej novejše zgodovine Celje in edini otroški muzej v Sloveniji, Hermanov brlog.

i
Foto: Gregor Katič

9Osrednja knjižnica

Osrednja knjižnica Celje je tretja največja knjižnica v Sloveniji in največja kulturna ustanova v Celju. Od leta 2010 se nahaja na eni od najlepših lokacij v Knežjem mestu, na Savinjskem nabrežju. Pod svojo streho združuje oddelke za vse generacije z več kot 350.000 enotami gradiva. Je tudi prostor vseživljenjskega učenja ter druženja, z dogodki in prireditvami pa v mestu ustvarja živahen kulturni in družabni utrip. Pod njenim okriljem deluje tudi Kavarna Miško Knjižko.

Kaj početi

i
Foto: Gregor Katič

1Stari grad Celje

Stari grad Celje ne velja za prepoznavno prireditveno prizorišče samo med Celjani, temveč tudi v širšem prostoru. Predstavlja elitno lokacijo, kjer se izvajajo izbrani kulturni, turistični, gospodarski, banketni ter zabavni dogodki in je hkrati tudi priljubljena točka pohodnikov in kolesarjev.

V poletnem času se znotraj grajskega obzidja odvijajo številne prireditve, koncerti in predstave, med katerimi je zelo priljubljena Živa zgodovina, ki z animiranimi skupinami predstavlja življenje srednjega veka in se zaključi z dvodnevno srednjeveško prireditvijo. Poletje v Celju prinaša številne koncerte na osrednjem grajskem prostoru, obiskovalcem pa so na voljo tudi vodenja, ogled stalnih razstav Teater groze, Pod zlatimi zvezdami ter doživetja virtualne (VR) in obogatene (AR) resničnosti.

i
Foto: HC Celje

2Pokrajinski muzej

Muzej, ki je bil ustanovljen leta 1882, velja danes za drugi najstarejši muzej v Sloveniji. Svoje zbirke, od prazgodovine do sredine 20. stoletja, razstavlja v dveh razstaviščih: v Knežjem dvoru in v Stari grofiji.  V Stari grofiji so na ogled osrednja znamenitost muzeja –  Celjski strop, razstava Alme M. Karlin Poti, ki odstira življenje svetovne popotnice in pisateljice, kulturnozgodovinska zbirka in Lapidarij. V Knežjem dvoru pa so na ogled eno največjih rimskih razstavišč Celeia – mesto pod mestom,  razstava Grofje Celjski in Od šivanke do zvezd.

i
Foto: HC Celje

3Muzej novejše zgodovine Celje

Ob obisku Muzeja novejše zgodovine Celje si lahko ogledate stalno razstavo Živeti v Celju, zgodbo o življenju Celja in Celjanov v 20. stoletju, obiščete Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, prostor otroške ustvarjalnosti, pokukate v Fotoatelje in galerijo Pelikan, edini ohranjeni stekleni atelje na Slovenskem s konca 19. stoletja, se na Zobozdravstveni zbirki spoznate z bogato tehnično dediščino slovenskega zobozdravstva ali obiščete Stari pisker, spominski prostor žrtev nacističnega nasilja iz časa druge svetovne vojne.

Dobrodošli v prostoru spoznavanja, učenja, druženja in razmišljanja.

i
Foto: HC Celje

4Center sodobnih umetnosti

Center sodobnih umetnosti je prostor sodobne umetnosti, prostor raznolikosti in povezovanja, ki so mu blizu ideje enakosti, sprejemanja in sodelovanja. Obsega tri razstavne prostore: Likovni salon, Galerijo sodobne umetnosti in Galerijo Račka. S hranjenjem, novimi pridobitvami in občasnim predstavljanjem stalne zbirke, ki zajema umetniška dela avtorjev iz celjskega prostora, dela slovenskih avtorjev in nekaterih tujih, ki so gostovali na rezidenci v Celju, se vpisuje med najpomembnejše prostore moderne in sodobne umetnosti v regiji. Temeljno poslanstvo CSU je preučevanje, produkcija in predstavitev sodobne umetnosti.

i
Foto: HC Celje

5Tehnopark

Tehnopark Celje, največji znanstveno – zabavni park v Sloveniji, predstavlja številne interaktivne vsebine in eksponate, ki na poučen in atraktiven način prikazujejo naravne pojave, zgradbo in delovanje človeškega telesa, »resničnost iluzij« in tehnološko – znanstvene izzive sedanjosti in prihodnosti. Tehno kocka je pripravljena, da jo odpreš in raziščeš.

i
Foto: HC Celje

6Celjska koča

Na pobočju nad mestom Celje se v neokrnjeni naravi razprostira Športno – rekreativni center s hotelom Celjska koča. Za adrenalinske navdušence so na  voljo spust po ZIP linu, vožnja v »bob stezi« poletnega sankališča ter Pustolovski park z 10 m visokim »monkey tree« jem. Navdušenci v cestnem in gorskem kolesarjenju bodo na Celjski koči našli številne kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj. Športno – rekreacijski center Celjska koča in center mesta povezujejo številne pohodniške poti primerne za vse generacije.  Pozimi je tu priljubljeno smučišče z dvema posodobljenima vlečnima napravama in odličnim sistemom umetnega zasneževanja. Opremljeno je z razsvetljavo za nočno smučanje ter otroškim poligonom in tekočim trakom.

i
Foto: Matjaž Jambriško

7Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Okoli jezera so urejene sprehajalnih poti, ki so primerne tudi za  tek. Okoliške turistične kmetije ponujajo pestro kulinarično ponudbo. Predvidoma prihodnje leto naj bi ob jezeru odprli tudi kamp. Atraktivne so adrenalinske aktivnosti; wake vlečnica ter novi skakalnici za  akrobatske skoke v vodo.  Šmartinsko jezero je zelo privlačno za ljubitelje supov in kanujev pa tudi za številne ribiče.

i
Foto: Arhiv MOC

8Drevesna hiša z mestnim gozdom

Drevesna hiša, ki je nastala iz drevesne opazovalnice sredi mestnega gozda, danes predstavlja eno izmed mestnih atrakcij.  S svojim impozantnim videzom, vpeta med krošnje dreves, jemlje dih vsakemu obiskovalcu. Odprta je za obiske posameznikov in skupin, priljubljen sprehajalni cilj pa predstavlja tudi družinam, šolskim skupinam in turistom. V poletnem času se na njej odvijajo kulturni in glasbeni dogodki ter vrsta prireditev za otroke.

i
Foto: Gregor Katič

9Mestna tržnica

Bogato založena mestna tržnica predstavlja eno izmed priljubljenih mestnih zbirališč, kjer lahko preizkusite številne domače dobrote. S svojo prenovljeno podobo se je leta 2011 uvrstila v izbor 39 najboljših projektov za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe, ki predstavlja eno najpomembnejših in najuglednejših svetovnih arhitekturnih nagrad.

i
Foto: HC Celje

10Celjsko gospodarstvo

Celje se je iz tipičnega industrijskega mesta razvilo v mesto, ki je usmerjeno v trajnostni razvoj. Ponosno je na svoje obrtnike in hitro rastoča, inovativna podjetja, ki niso uspešna samo na slovenskem, ampak tudi na svetovnem trgu. Mestna občina Celje si v skladu z zakonodajo in proračunskimi zmožnosti prizadeva, da bi z izgradnjo lokalne infrastrukture in stimulativnim okoljem čim bolj spodbujala razvoj podjetništva in obrtništva. Velik pomen ima tudi Mednarodni sejem obrti in podjetništva, ki je največji poslovni dogodek v tem delu Evrope. V dobrih 50 letih je s svojimi pozitivnimi, multiplikativnimi učinki pomembno vplival na razvoj mesta in lokalnega gospodarstva.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije