Koper

i
Foto: m24.si
STADION
Bonifika
KAPACITETA
4.010
ZGRAJEN
1947
Znamenitosti Kaj početi Uradna spletna stran

Koper velja za eno najstarejših slovenskih mest z bogato zgodovino, ki sega v srednjo bronasto dobo. Obiskovalci lahko mesto odkrivajo skozi čudovite palače iz beneškega obdobja, cerkve in številne majhne slikovite trge, med sprehajanjem po ozkih uličicah mimo impozantnih palač in monumentalne arhitekture starega dela mesta pa je moč začutiti živahen mediteranski utrip.

Koper je največje mesto v slovenski Istri, z razvitim gospodarstvom, značajem univerzitetnega mesta in edinim slovenskim mednarodnim tovornim pristaniščem.

Mesto Koper je s svojim zaledjem postal aktivna turistična destinacija, z zavidljivo športno-rekreacijsko infrastrukturo, raznoliko in kakovostno gostinsko ponudbo, zanimivimi dogodki in prireditvami in številnimi avtentičnimi doživetji. Zaradi ugodnih klimatskih razmer je destinacijo Koper moč raziskovati vse dni v letu.

Znamenitosti

i
Foto: Jošt Gantar

1Titov trg

Med raziskovanjem mesta je nujen postanek na osrednjem mestnem trgu, Titovem trgu, nekdaj imenovanim Platea Communis, ki je eden izmed najlepših sredozemskih trgov v severnojadranskem prostoru. Trg obkrožajo čudovite palače, mestni stolp in stolna cerkev.

i
Foto: Arhiv MOK

2Zvonik

Na trgu stoji 54 metrov visoki mestni stolp oziroma Zvonik. Do razgledne ploščadi na višini 43 metrov vodijo 204 stopnice. Zvonik ponuja čudovit panoramski razgled na celotno okolico, zvon sv. Nazarija, ki se nahaja v Zvoniku, pa velja za najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Ulit je bil v Benetkah v 14. stoletju.

i
Foto: Vid Ponikvar

3Pretorska Palača

Na južni strani Titovega trga kraljuje Pretorska palača, ena od najimenitnejših koprskih palač, ki obiskovalce vsakič znova očara s svojo elegantno podobo in bogato zgodovino. Slikovita palača je bila nekdanji sedež mestnih vladarjev, danes pa je pomemben protokolarni objekt in mestna hiša. V njej sta tudi stara lekarna iz konca 18. stoletja in Turistično-informacijski center Koper.

i
Foto: Ubald Trnkoczy

4Stolnica Marijinega vnebovzetja

Na Titovem trgu si je mogoče ogledati tudi stolnico Marijinega vnebovzetja, eno največjih v Sloveniji, ki hrani mnogo dragocenih umetniških del beneških mojstrov.

i
Foto: HC Koper

5Loggia

Čudovita stavba iz 15. stoletja je bila namenjena meščanskim razpravam, ki so jih nato upoštevali v mestnem svetu. V sredini 19. stoletja je v pritličju stavbe zaživela kavarna, ki velja za eno najstarejših v Sloveniji. Kavarna je zaradi prenove trenutno zaprta.

i
Foto: Ivan Andrejič

6Prešernov trg

Trg se je razvil ob vratih Muda, najpomembnejših mestnih vratih nekdanjega otoka, ki so bila dolga stoletja edini vhod v mesto po kopnem. Ob vratih je ostanek nekdanjega mestnega obzidja z manjšimi obokanimi vrati, v bližini pa Cerkev sv. Bassa. Trg krasita tudi baročno okrašen Da Pontejev vodnjak iz leta 1666 in bronasti ulitek podobe otoškega Kopra.

i
Foto: HC Koper

7Taverna

Taverna, nekdanje beneško skladišče soli, je danes večnamenski prireditveni prostor.

i
Foto: Jošt Gantar

8Carpacciov trg

Na Trgu ob Taverni, poimenovan po Vittoreju Carpacciu, znanemu beneškemu slikarju, stoji tudi Carpacciova hiša, pred njo pa si lahko ogledate Justinin steber iz leta 1572. Trg krasi tudi zanimiv beneški vodnjak iz sredine 15. stoletja

i
Foto: Jošt Gantar

9Čevljarska ulica

Poimenovanje glavne sprehajalne ulice starega mestnega jedra izhaja iz dejstva, da so bile nekoč tu večinoma čevljarske delavnice. Ulica je že stoletja namenjena trgovcem in obrtnikom, ki imajo v pritličju palač poslovne prostore. Tukaj lahko občudujete različne palače, posebne hiše, galerijo ali pa se le prepustite prijetnemu vrvežu.

i
Foto: Ivan Andrejič

10Pristaniška ulica

Pristaniška ulica je ena izmed najdaljših ulic mestnega središča, ki nas vodi mimo mestne tržnice, parka in številnih trgovin ter kavarn.

i
Foto: Jaka Ivančič

11Semedelska promenada

Semedelska promenada pa je idealna za sprehode in tek ob morju, medtem ko mestni park ob njej nudi rekreacijske površine in igrišča za odbojko na mivki. Prelep park ob morju le streljaj od samega središča je idealno mesto za sprehod in počitek.

i
Foto: Jošt Gantar

12 Škocjanski zatok

Naravni rezervat Škocjanski zatok je 122 hektarjev velik naravni rezervat, ekološko pomembno območje, posebno varstveno območje (območje Natura 2000) in botanična, zoološka ter ekosistemska naravna vrednota. Velja za največje polslano mokrišče v Sloveniji. Zaradi prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij je zatok dom različnim rastlinskim in živalskim vrstam. Območje je pomembno predvsem zaradi pestrosti ptic (na območju jih živi kar 253 različnih vrst), ogledate pa si lahko tudi staro istrsko oziroma podolsko govedo in kamarške konje (otroci lahko konje tudi jahajo). V rezervatu je urejena krožna učna pot ter nekaj opazovališč.

Kaj početi

Aktivni po duši lahko izbirajo med številnimi aktivnostmi ob morju, kot so kolesarjenje (z navadnimi ali električnimi kolesi), sprehajanje in tek. Veliko možnosti za rekreacijo nudi tudi Športno-rekreacijski center Bonifika. Ljubitelji zgodovine se lahko odločijo za obisk Pokrajinskega muzeja, vreden obiska je tudi muzej Tomosove zgodovine na Kidričevi ulici. Ljubitelji umetnosti lahko obiščejo katero od mestnih galerij, gurmani pa se lahko ustavijo v mestni vinoteki Okusi Istre, v prodajani Barba sol, kjer bodo poskusili različne mešanice soli ali pa se odločijo za obisk mestnih kavarn in restavracij ter manjših gostiln.

Sicer pa živahen utrip dodajo mestu tudi drugi kulturni, športni in kulinarični dogodki in prireditve, na račun katerih v Kopru in njegovi okolici res nikoli ni dolgčas.

Za več doživetij kliknite na https://www.visitkoper.si

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije