Maribor

i
Foto: FA Slovenia
STADION
Ljudski vrt
KAPACITETA
12.702
ZGRAJEN
1961
Znamenitosti Kaj početi Uradna spletna stran

Dobrodošli v Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu!

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji ter turistično, kulturno, gospodarsko in univerzitetno središče severovzhodne Slovenije. Očarljivo mestno jedro se ponaša z globokimi kulturnimi in zgodovinskimi koreninami, ki segajo daleč v srednji vek, in je dom najstarejše vinske trte na svetu. Obdajajo ga izjemne naravne danosti: nad mestom se na eni strani dvigajo zeleni gozdovi Pohorja, na drugi valovita pokrajina, porasla z vinogradi, za nepozabno veduto pa poskrbi reka Drava, ki teče skozenj. Mesto se ponaša z nazivi, kot sta Evropska prestolnica kulture 2012 in Evropsko mesto športa 2018.

Odkrijte in doživite Maribor!

Znamenitosti

Maribor ponuja številne znamenitosti in zanimivosti, ki spremenijo obisk mesta v pravo doživetje mestnega utripa, bogate kulturne dediščine, izjemne vinogradniške tradicije in sprostitve v naravi.

Ne zamudite TOP 10 znamenitosti:

i
Foto: Klara Kukovec

1Najstarejša trta na svetu

Guinnessova rekorderka, najstarejša trta sveta, se bohoti v starem mestnem jedru na obrežju reke Drave in v svoji Hiši Stare trte hrani pravo zakladnico odličnih štajerskih vin.

i
Foto: Vid Ponikvar

2Vinagova klet

Ena največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi se razteza pod mestnim središčem in vabi v raziskovanje mariborskega podzemlja.

i
Foto: Arhiv Pokrajinski muzej Maribor

3Pokrajinski muzej Maribor

Zbirke neprecenljive vrednosti se nahajajo v imenitnem arhitektonskem spomeniku, Mariborskem gradu, ki se med drugim ponaša z viteško dvorano in kipom črne Marije.

i
Foto: Bojan Nedok

4Sinagoga Maribor

Ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi in ena izmed le dveh v Sloveniji pripoveduje številne presunljive zgodbe, tudi tiste o znamenitih Marpurgijih.

i
Foto: Igor Unuk

5Glavni trg

Nedavno prenovljenemu trgu dajejo poseben pečat mestna hiša Rotovž, kužno znamenje, igriv vodomet in  vsakodnevni vrvež kavarniške in gostinske ponudbe.

i
Foto: Boštjan Lah

6Umetnostna galerija Maribor

Drugi največji muzej za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji hrani več kot 7.000 umetniških del, ki predstavljajo vrhunce slovenske vizualne umetnosti.

i
Foto: Arhiv Muzej Maribor

7Muzej narodne osvoboditve Maribor

Po muzeju, ki ohranja spomin na življenje v Mariboru v 20. stoletju in domuje v eni izmed redkih še ohranjenih meščanskih vil s konca 19. stoletja, vas morda popelje sama gospa Scherbaum.

i
Foto: Uroš Leva

8Mestni park

Pot po najlepšem mestnem parku v Sloveniji vas bo popeljala do akvarija-terarija, glasbenega paviljona, priljubljenih otroških igral vse do treh ribnikov, kjer v goste vabi najstarejša mariborska gostilna.

i
Foto: Sportida

9Piramida

Vzpon iz mestnega parka na grič, zasajen z vinogradom, in z ostalinami nekdanjega gradu na vrhu, nagradi z nepozabnim razgledom na mesto in okolico.

i
Foto: Aljaž Sedovšek

10Pohorje

Le dobih 5 kilometrov iz mesta vas gondola popelje na vrh Pohorja, med zelene gozdove, ki navdušujejo pohodnike in kolesarje, pa tudi ljubitelje naravnih lepot, kot so pohorski pragozd, slapovi in jezerca. Pozimi se Mariborsko Pohorje prelevi v enega največjih smučarskih centrov Slovenije.

Kaj početi

Namig za edinstveno doživetje: Doživite mesto najstarejše trte na svetu!

Spoznajte zgodbo Guinnessove rekorderke, najstarejše trte na svetu, sprehodite se po znameniti vinski cesti v obliki srca, razvajajte se s štajerskimi vini, nagrajenimi na najprestižnejših vinskih ocenjevanjih, in začutite pristno gostoljubje kot nikjer drugje. Maribor, prestolnica slovenske Štajerske, je zakladnica odličnega vina in kulinarike. Nazdravite z odličnimi vini bodisi v ličnih mestnih vinotekah, bodisi v domačih kleteh vinogradnikov z okoliških vinskih cest. Odkrijte muškat ottonel dolium, najboljše oranžno vino na svetu … Sledite siju Michelinovih zvezdic, ki vas bo pripeljal največjega štajerskega kulinaričnega virtuoza … Morda se vam na odkrivanju gastronomskih zakladov pridruži celo njena visokost, Mariborska vinska kraljica!

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije