30. maja 2021

V Budimpešti obračun nekdanjih prvakov

Budimpešta gosti enega od štirih ponedeljkovih dvobojev za polfinale UEFA Evropskega prvenstva do 21 let. Ob 18. uri se bosta udarili reprezentanci Nizozemske in Francije, ki sta v preteklosti že osvojili naslov evropskega prvaka.

Francozi so bili najboljši leta 1988, leta 2002 pa so v finalu izgubili s Češko. Nizozemci se lahko pohvalijo z dvema naslova, v konkurenci nogometašev do 21 let so slavili v letih 2006 in 2007. Dosežki predhodnih generacij v ponedeljek ne bodo šteli prav veliko, o polfinalu bo odločala dvaindvajseterica nogometašev na zelenici stadiona Uj Bozsik.

Skupina A je postregla z izjemno izenačenim razpletom, saj so kar tri reprezentance nabrale pet točk. Romuni so potegnili najkrajšo in kljub petim točkam zaključili prvenstvo, prvo mesto pa je pripadlo Nizozemcem. Fantje v prepoznavni oranžni opravi so uvodoma remizirali prav z Romunijo, na drugi tekmi še z Nemčijo, prvo mesto pa so si priigrali z visoko zmago nad Madžarsko. V dvoboju z Madžarsko je z dvema goloma in dvema podajama blestel Cody Gakpo, ki pa je bil uvrščen v kader članske reprezentance za evropsko prvenstvo. Najučinkovitejša ekipa skupinskega dela prvenstva ima kljub temu še dovolj ofenzivnih adutov.

Francoska ekipa je v primerjavi s skupinskim delom tekmovanja doživela še več sprememb, kar devet. Selektor Sylvain Ripoli je izgubil prvega vratarja Albana Lafonta, ki z Nantesom igra kvalifikacije za obstanek med francoskimi prvoligaši. Med trojico vratarjev je za mlado reprezentanco zaigral zgolj Dimitry Bertaud. Galski petelini so v skupini C zaostali za Dansko, ki na treh tekmah ni oddala točke. Danci so v Sombotelu dobili tudi spopad s Francozi, ki so zatem brez prejetega zadetka ugnali Rusijo in Islandijo. Zmagovalec četrtfinalne tekme se bo 3. junija pomeril z Dansko ali Nemčijo.

Erwin van de Looi, selektor Nizozemske: “Osvojili smo našo skupino in nismo pričakovali, da bomo igrali proti Franciji, ki pa je v svoji skupini zasedla drugo mesto. Mislim, da imajo Francozi podobne izkušnje kot mi: z nekaj smole so izgubili prvo tekmo z Dansko in bili solidni na preostalih tekmah. Gre za zelo močno ekipo z dobrimi posamezniki, ki igrajo na najvišjem nivoju v kakovostni francoski ligi. Pred nami je velik izziv in zagotovo nam ne bo lahko.”

Sylvain Ripoli, selektor Francije: “Najbolj impresivna glede Nizozemske je tehnična zrelost ekipe. So izjemno inteligentni in zreli v smislu kontrole, sposobnosti hitrega prehoda v napad in usklajeni igri. Nizozemska je velika ekipa z veliko individualne kakovosti in talenta na vseh pozicijah. Pametno so se lotili skupinskega dela tekmovanja, dvakrat so remizirali in dobili zadnjo tekmo. Vse tekme so bile dobre, bili so konsistentni, ekipa pa je še posebej močna na področju tehničnega znanja.”

Četrtfinale UEFA Evropskega prvenstva do 21 let:

NIZOZEMSKA – FRANCIJA

Budimpešta, 31. maj, ob 18:00

Vstopnice
Pogoji vstopa
TV prenos: UEFA.tv
Medsebojne tekme: 1 zmaga Nizozemske
Glavni sodnik: Maurizio Mariani (ITA)

 

Tekst: PDo

Foto: UEFA

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije