2. junija 2021

Sosedski polfinalni derbi v Mariboru

Mariborski ljudski vrt bo v četrtek ob 18:00 prizorišče prestižnega finalnega dvoboja na Uefa evropskem prvenstvu do 21 let med reprezentancama Španije in Portugalske.

Soseda z Iberskega polotoka sta veliko moči porabila že v četrtfinalu, kjer sta slavila šele po podaljških. Španci so bržkone pričakovali nekoliko lažje delo s Hrvaško, ki so jo premagali na krilih izjemnega rezervista in trenutno najboljšega španskega strelca Javija Puada. Ponovno so prevladovali v posesti žoge, kar je tudi zaščitni znak španskih reprezentanc, medtem ko so bili na zadnji tekmi nekoliko manj kreativni in konkretni v napadalnih akcijah.

Nasprotno velja za Portugalce, ki so Italijanom zabili kar pet zadetkov. Odličen vstop v četrtfinalno tekmo je bil posledica uigranih kombinacij iz kota, ki sta se realizirali v udobnem vodstvu, medtem ko so v nadaljevanju tekme pokazali še več raznovrstnosti. Če je bila glavna moč Portugalcev v četrtfinalu ofenziva, pa so imeli več težav v fazi branjenja, saj so Italijanom dopustili nekaj lahkih golov in vrnitev v tekmo, ki bi jo lahko že prej dokončno zapečatili.

Obračun v Mariboru za obe reprezentanci pomeni zelo veliko, saj bo borba za finalno vstopnico v Ljubljani začinjena s sosedskim rivalstvom in prestižem. Španci se bodo v branjenje naslova podali brez kaznovanega Guillamona, medtem ko Portugalci nimajo težav s kaznovanimi nogometaši. Zanimiv bo tudi dvoboj med Javijem Puadom in Danyjem Moto, ki se potegujeta za naslov najboljšega strelca prvenstva, medtem ko bosta z izjemne dosedanje predstave na prvenstvu skušala nadgraditi tudi Bryan Gil in Diogo Quieros.

Španci so sicer doslej že devetkrat v polfinalu Uefa evropskega prvenstva do 21 let in se petkrat okitili z naslovom evropskih prvakov. Za Portugalce bo to četrti polfinale, naslova evropskih prvakov pa v tej starostni kategoriji še nimajo.

Luis de la Fuente, selektor Španije: »Z uvrstitvijo v polfinale smo dosegli velik uspeh. Čutimo utrujenost po naporni tekmi s Hrvaško, vendar nam dejstvo, da smo v polfinalu daje še več moči. Zaradi tega nisem zaskrbljen, saj imajo Portugalci še nekaj manj časa za regeneracijo. Dobro je, da smo Hrvate premagali po podaljških, saj smo se na ta način še bolj povezali, kar nam bo koristili pri prihajajočih izzivih

Rui Jorge, selektor Portugalske: »Tekma z Italijo je bila zahtevna, kar smo tudi pričakovali. Slabo smo izkoristili vodstvo, saj bi lahko bolje izkoristili prostor, ki se je ponujal in se izognili podaljškom. Ne glede na vse, so bili tudi Španci v podobni situacije in menim, da v polfinalu iztrošenost ne bo ključnega pomena.«

Polfinale Uefa evropskega prvenstva do 21 let:

Španija – Portugalska

Maribor, 3.6. ob 18:00

Vstopnice
Pogoji vstopa
Testiranje
TV prenos: TV Slovenija 2
Medsebojne tekme U21 Euro: 2 zmagi Španije, 2 zmagi Portugalske, 0 neodločenih rezultatov
Glavni sodnik: Glenn Nyberg (SWE)
Prepoved nastopa: Guillamon (SPA)

Tekst: MKo

Foto: Uefa, m24.si

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije