OTVORITVENA TEKMA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
SLOVENIJA - ŠPANIJA
X
X
OTVORITVENA TEKMA
SLOVENIJA - ŠPANIJA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
11. februarja 2021

Mesta pripravljena na marčevski spektakel

Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo (STA) pripravila spletni pogovor o pripravah na nogometno evropsko prvenstvo do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem. Tako NZS kot štiri slovenska mesta, ki bodo gostitelji tekem, so v zaključnem obdobju priprav.

Tekme največjega nogometnega dogodka v samostojni Sloveniji bodo pri nas gostili Ljubljana, Maribor, Celje in Koper. Prvenstvo, na njem bo prvič 16 ekip, bo zaradi natrpanega programa in posledic pandemije novega koronavirusa nekoliko drugačno kot običajno. Skupinski del bo med 24. in 31. marcem, izločilni boji pa med 31. majem in 6. junijem.

Predstavniki mest so enotni, da jim je ob veliki priložnosti za promocijo prvotne načrte nekoliko spremenila epidemija, zaradi česar večina aktivnosti poteka preko spleta. V vseh mestih so ali bodo pripravili številne dogodke, kot so pogovori, vključevanje otrok, umetnikov, športnikov in drugih v promocijo prvenstva.

Vključeni so vsi oddelki mestne občine, pa tudi zavodi za šport, turizem … Pripravili smo dva scenarija. Eden vključuje vse od organizacije do promocije brez gledalcev, drugi pa tudi možnost, da bi bile stadionske kapacitete 30-odstotno zasedene,” je na kratko pojasnil pripravljalne dejavnosti Dejan Crnek, podžupan mestne občine Ljubljana.

Podobno je tudi v Mariboru, Celju in Kopru, vsako mesto pa ima tudi nekaj svojih posebnosti. V Ljubljani bodo med drugim zbirali stare žoge in jih po mestu izobesili kot instalacije ter jih pozneje reciklirali. “Nekaj bo kulinaričnih posebnosti s posebnimi meniji različnih držav udeleženk. Če bodo navijači lahko prišli, bomo nabrežja poimenovali po državah, torej nemško nabrežje, italijansko nabrežje in podobno,” je pojasnil Crnek.

V Mariboru, kjer poteka obnova stadiona Ljudski vrt in kjer upajo, da bo ta dokončno nared do izločilnih bojev, bi radi izpeljali nekaj festivalov. “Če se bodo ukrepi sprostili, načrtujemo tudi kulinarični festival ter pred drugim delom prvenstva tudi festival grafitarjev,” je povedala Nataša Ritonija, vodja za mednarodno sodelovanje v kabinetu župana mestne občine Maribor.

Patrik Peroša, vodja projektne skupine za koordinacijo EP U21 na mestni občini Koper, je pojasnil, da so v Kopru že izpeljali nekaj pogovornih večerov oziroma okroglih miz, ki so imele precej zanimanja, tako kot tudi poseben nagradni kviz. Obenem bo tudi nagradni natečaj za risbe otrok in izdelava glinene žoge, na katero se bodo podpisali nogometaši.

Tudi v Celju 8. marca pripravljajo pogovor o prvenstvu in nogometu v mestu ob Savinji, zasadili pa bodo tudi drevesa, značilna za države, ki bodo igrale v Celju. “Spodbujamo pa tudi prodajalce, da ponudbo prilagodijo temu nogometnemu prazniku. Vključili smo dom starejših, ki bodo z videom pozdravili vse ekipe, otroci rišejo risbice na tekmo prvenstva, te bomo objavili na panojih po mestu. Obenem pa štirje priznani celjski slikarji ustvarjajo slike na temo prvenstva, vsak se bo osredotočil na eno državo,” je med drugim povedala Katarina Karlovšek, vodja lokalnega organizacijskega odbora v Celju.

Tovrstna prvenstva imajo velik doseg po Evropi. “Veliko zanimanje za prvenstvo obstaja tudi na evropski ravni. Pri nas bo tekme prenašala TV Slovenija, sicer pa je Uefa v vsakem mestu ponudila deset komentatorskih mest, skoraj za vse tekme so mesta zasedena. Pred dvema letoma si je prvenstvo v Italiji skupno ogledalo 150 milijonov televizijskih gledalcev. Mi pričakujemo še nekoliko višjo številko, glede na to, da bo 16 ekip in posledično več tekem,” je o dosegu prvenstva dejala Lea Soklič, vodja projekta EP do 21 let na NZS.

NZS, ki je v izvedbeni fazi organizacije in usklajuje zadnje podrobnosti glede stadionov, upravljavcev objektov, reprezentanc, epidemioloških protokolov, sodeluje tudi s Slovensko turistično organizacijo, mesta pa z lokalnimi turističnimi zavodi, vse v želji po večji promociji mest in države ter tudi samega prvenstva med lokalnim prebivalstvom, ki pa še ne ve, ali bo obisk tekem dovoljen. “Ukrepi sproščanja so odvisni od naše in madžarske vlade, na žalost še ni končnega odgovora glede tega,” je dejala Sokličeva, ki je dodala, da je pandemija tudi skrajšala priprave na prvenstvo, saj bi to prvotno moralo biti junija.

Tekst: STA, MKo

Foto: HC Celje

Video: STA

Ostale novice

Koper je pripravljen

23. februarja 2021

Ačimović: Vemo kaj nas čaka

12. februarja 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije