30. maja 2021

MARIBOR – nogometna prestolnica države

Mesto Maribor je eno izmed štirih slovenskih mest gostiteljic letošnjega UEFA Evropskega prvenstva v nogometu do 21 let. Drugo največje slovensko mesto leži v severovzhodnem delu države in ima sloves največjega nogometnega mesta v Sloveniji – Nogometni klub Maribor je petnajstkratni državni prvak in trikratni udeleženec tekmovanja Lige prvakov UEFA. Maribor je znan tudi po najstarejši trti na svetu, odlični gastronomski ponudbi in živahnem festivalskem utripu.

Maribor je pomembno univerzitetno, gospodarsko, kulturno in turistično središče severovzhodne Slovenije. Leta 2012 je bilo mesto izbrano za evropsko prestolnico kulture, leta 2018 za evropsko mesto športa, leta 2021 pa je Maribor postal pomemben partner projekta Slovenija – evropska gastronomska regija.

Zanimiva dejstva o Mariboru

Maribor je nogometna prestolnica Slovenije.

Nogometni klub Maribor in njegov ponos, stadion Ljudski vrt, ki je lociran v samem središču mesta, sta ena glavnih simbolov Maribora. Mesto živi za nogomet in diha z lokalnim nogometnim klubom. Kulisa mesta je bila prizorišče številnim pomembnim nogometnim mejnikom. Nogometni klub Maribor je petnajstkratni prvak državnega prvenstva in celo trikratni udeleženec elitnega tekmovanja Lige prvakov UEFA (v letih 1999, 2014 in 2017). Maribor je hkrati rojstni kraj in danes tudi dom nekdanjega vrhunskega nogometaša Zlatka Zahoviča (FC Partizan, FC Porto, Olympiacos Pirej, Valencia CF, S.L. Benfica). Na mariborskem stadionu Ljudski vrt smo bili priča tudi enemu največjih uspehov slovenske nogometne reprezentance – zmaga nad veliko Rusijo in uvrstitev na svetovno prvenstvo v nogometu 2010, ki je potekalo v Južni Afriki.

Maribor je mesto najstarejše trte na svetu, ki je stara več kot 450 let

Največja turistična atrakcija v Mariboru je najstarejša trta na svetu, ki raste v starem mestnem jedru in je bila vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov leta 2004. Regija je znana po izvrstnih vinih. Potomci stare trte rastejo po vsem svetu – tudi v nekaterih letošnjih državah udeleženkah UEFA Evropskega prvenstva v nogometu do 21 let, kot so Italija, Češka, Hrvaška, Švica, Anglija, Francija in Madžarska. Mestna občina Maribor je svoje vino podelila tudi kot visoko protokolarno darilo zvezdnikom, kot so Michel François Platini, Garry Kimovich Kasparov, Vladimir Putin, Vaclav Havel, Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, Dalaj Lama in mnogi drugi. Leta 2020 je restavracija Denk v okolici Maribora prejela prvo Michelinovo zvezdico.

Maribor je mesto številnih festivalov.

Maribor vsako leto gosti veliko vrhunskih mednarodnih festivalov, ki še dodatno popestrijo živahni utrip mestnega jedra. V zaključnem delu UEFA Evropskega prvenstva v nogometu do 21 let bo mesto gostilo tudi največji gledališki festival v Sloveniji, Mariborski gledališki festival, v zadnjih majskih dneh pa sta na sporedu tudi priljubljena Noč opere in piknik v Mestnem parku. Konec junija bo mesto zajel vrtinec najbolj prepoznavnega mariborskega festivala, znamenitega mednarodnega festivala Lent, ki bo mestne ulice in trge napolnil s koncerti, predstavami, uličnim gledališčem in barvitim programom za družine. Do konca poletja bosta sledila Poletni lutkovni pomol in vrhunski festival klasične glasbe Maribor Festival.

Tekst: NZS, STO

Foto: Uefa, HC Maribor

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije