4. junija 2021

Kaj športnega ponuja naša prestolnica Ljubljana?

Nekateri bi rekli, da Ljubljana ponuja izjemne unikatne dejavnosti, ki vam sploh ne pridejo na misel, ko pomislite na evropske prestolnice. Prestolnica Slovenije ponuja številna romantična doživetja v kombinaciji z občudovanjem znanih umetniških del in čudovite arhitekture, medtem ko se sprehajate po ulicah starega mestnega jedra in uživate v specialitetah lokalne kuhinje. Ampak ponuja še veliko več kot to. Ta zelena prestolnica je tudi kraj, kjer lahko uživate v športu in si privoščite aktiven oddih.

V zadnjih letih vse več popotnikov hrepeni po aktivnih počitnicah, na srečo pa ima Ljubljana, skupaj s svojo regijo, široko paleto priložnosti in idej za aktivno preživljanje časa. Ljubljana je eno redkih glavnih mest, kjer lahko veslate po samem središču mesta na stoječi deski ali v kanuju in si istočasno ogledujete znamenitosti, zraven pa odkrivate tudi raznoliko floro in favno, ki sta naseljeni vzdolž rečnega obrobja. Ljubljana je tudi eno kolesarjem najprijaznejših mest, saj ponuja veliko različnih kolesarskih poti in sistem za skupno rabo koles. Slovenska prestolnica je eno izmed najbolj zelenih mest na svetu, kjer lahko naravo najdete kar v središču mesta, okolica pa ponuja široko izbiro počitnic na podeželju, saj pohodniške poti križajo celotno regijo.

Ljubljana je tudi ponosna gostiteljica odmevnih in rekreativnih športnih prireditev. Vodstvo mesta je mnenja, da ti dogodki pomembno prispevajo k vzdušju in utripu mesta. Letos je Ljubljana ponosna gostiteljica UEFA Evropskega prvenstva v nogometu do 21 let. Posledično se je v mestu odvijalo veliko dejavnosti, s katerimi je mesto želelo utrditi našo podobo trajnostnega mesta v svetu in mlade spodbuditi h gibanju, aktivnemu preživljanju prostega časa in k ukvarjanju s športom.

Ko gre za spektakularne športne prireditve, je avgust v Ljubljani vedno zelo zanimiv mesec. Na Kongresnem trgu vsako leto poteka turnir v odbojki na mivki v okviru prireditve »Ljubljana Beach Volley Challenge«. Leta 2019 je Ljubljana gostila spektakularni odbojkarski turnir, ki je bil prvič izveden na reki Ljubljanici, kar je bila prava paša za oči. V središču mesta poteka tudi “Ljubljana Challenger” – državno prvenstvo v košarki 3×3, ki poteka v organizaciji Košarkarske zveze Slovenije od leta 2004. V tem obdobju se je prvenstvo razvilo v enega največjih športnih dogodkov na slovenskih ulicah in v mestnih središčih. V Ljubljani poteka tudi »Triglav The Rock Ljubljana«, mednarodno tekmovanje v balvanskem plezanju, na katerem sodelujejo nekateri najboljši športni plezalci z vsega sveta. Lani je vzpon potekal nad reko Ljubljanico. Letos, 21. avgusta pa v Ljubljano, nad gladino reke Ljubljanice, prihaja zelo edinstven adrenalinski dogodek. Postavljen bo namreč največji trampolin na svetu in prvi trampolinski most, ki bo povezal oba brega. Obiskovalci bodo lahko uživali v neverjetnih akrobacijah in nepozabni predstavi.

Najbolj uveljavljen športni dogodek v Ljubljani je zagotovo Ljubljanski maraton, ki se vsako leto odvija konec oktobra in se ga udeležuje vse več in več mednarodnih udeležencev. V začetku maja se lahko vsi obiskovalci udeležijo tradicionalnega pohoda ob bodeči žici (Pohod ob žici), ki pelje skoraj 35 kilometrov okoli Ljubljane. Tu so med drugo svetovno vojno italijanski in kasneje nemški okupatorji postavili žično ograjo, zato dogodku pravimo Pot ob žici. Pohod je bil prvič izveden leta 1957. Dogodek je s prvim pohodom poskušal spodbuditi gibanje in zdrav življenjski slog, kar je še danes njegov glavni namen. Ljubljana je s svojim zelenim duhom in trajnostno vizijo razvoja tudi kolesarjem prijazna prestolnica. Kolesarska dirka po Sloveniji in Maraton Franja sta dva glavna kolesarska dogodka v Sloveniji in oba z izhodiščem v Ljubljani.

Tekst: MKo

Foto: Uefa

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije