Islandija

i
Foto: FA Iceland

Statistika kvalifikacij: 7 zmag, 3 porazi
Največji uspehi: Skupinski del Uefa U21 EURO 2011, 2021

Mlada reprezentanca Islandije si je kot zadnja zagotovila udeležbo na Uefa Evropskem prvenstvu do 21 let 2021, potem ko je pritožbeni organ Evropske nogometne zveze (Uefa) določil, da se zaostali tekmi Armenija – Švedska in Armenija – Islandija registrirata z rezultatom 0:3.Tako se je na drugo mesto v kvalifikacijski skupini 1 zavihtela Islandija, ki je posledično izrinila Poljsko iz položaja petih najboljših drugouvrščenih reprezentanc v kvalifikacijah. Islandci so v težki skupini zaostali za Italijo, a prehiteli Irsko, Švedsko, Armenijo in Luksemburg. Prvi strelec kvalifikacij je bil Sveinn Aron Gudjohnsen (OB), ki je na devetih tekmah dosegel 5 zadetkov. Za Islandce bo to že drugo evropsko prvenstvo v tej starostni kategoriji. Na prvem leta 2011 so prvič opozorili nase Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason, Kolbeinn Sigthórsson in Alfred Finnbogason.

Selektor: David Snorri Jonasson

David Snorri Jonasson je prevzel vodenje islandske reprezentance do 21 let januarja 2021, potem ko je njegov predhodnik Arnar Thor Vidarsson prevzel vodenje članske reprezentance Islandije. Jonasson si je pridobil zaupanje islandske nogometne zveze na klopi kadetske reprezentance, ki jo je pepeljal na evropsko prvenstvo U17 2019. Komaj 33-letni trener je sicer svojo trenersko pot začel že leta 2012 pri Leiknirju. Njegov priljubljen sistem igre je 4-3-3, ki ga je popeljal do 47-ih zmag in 24-ih remijev na 112-ih tekmah.

i
Foto: KSI
i
Foto: FA Iceland

Vzhajajoča zvezda: Jón Dagur Thorsteinsson

Krilnega napadalca je že leta 2018 zvabil pod svoje okrilje angleški Fulham, kjer pa ni dočakal prave priložnosti za dokazovanje. Po posodi v Vendsyssel je podpisal za AGF Aarhus in znova začel vzpenjati svojo kariero. Thorsteinsson se je uspel prebiti vse do članske reprezentance Islandije, za katero je zbral šest nastopov in dosegel tudi zadetek na prijateljski tekmi s Švedsko. V kvalifikacijah za Uefa U21 Euro 2021 je odigral 7 tekem in se dvakrat vpisal med strelce.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije