OTVORITVENA TEKMA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
SLOVENIJA - ŠPANIJA
X
X
OTVORITVENA TEKMA
SLOVENIJA - ŠPANIJA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND

Islandija

i
Foto: FA Iceland

Statistika kvalifikacij: 7 zmag, 3 porazi
Največji uspehi: Skupinski del Uefa U21 EURO 2011, 2021

Mlada reprezentanca Islandije si je kot zadnja zagotovila udeležbo na Uefa Evropskem prvenstvu do 21 let 2021, potem ko je pritožbeni organ Evropske nogometne zveze (Uefa) določil, da se zaostali tekmi Armenija – Švedska in Armenija – Islandija registrirata z rezultatom 0:3.Tako se je na drugo mesto v kvalifikacijski skupini 1 zavihtela Islandija, ki je posledično izrinila Poljsko iz položaja petih najboljših drugouvrščenih reprezentanc v kvalifikacijah. Islandci so v težki skupini zaostali za Italijo, a prehiteli Irsko, Švedsko, Armenijo in Luksemburg. Prvi strelec kvalifikacij je bil Sveinn Aron Gudjohnsen (OB), ki je na devetih tekmah dosegel 5 zadetkov. Za Islandce bo to že drugo evropsko prvenstvo v tej starostni kategoriji. Na prvem leta 2011 so prvič opozorili nase Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason, Kolbeinn Sigthórsson in Alfred Finnbogason.

Selektor: Arnar Thór Vidarsson

Arnar Thor Vidarsson je nekdanji islandski reprezentant, ki izhaja iz prave nogometne družine. Nogometaš je bil namreč že njegov oče, ki je prenesel ljubezen do tega športa na svoje tri sinove, Arnarja, Bjarnija in Davida. Vidarsson je imel precej uspešno igralsko kariero, ki jo je večinoma preživel v Belgiji in na Nizozemskem. V Belgiji je pričel tudi svojo trenersko udejstvovanje, kot trener Cerlce Brugga in Lokerena. 42-letnik je prevzel mlado islandsko reprezentanco leta 2019.

i
Foto: FA Iceland
i
Foto: FA Iceland

Vzhajajoča zvezda: Jón Dagur Thorsteinsson

Krilnega napadalca je že leta 2018 zvabil pod svoje okrilje angleški Fulham, kjer pa ni dočakal prave priložnosti za dokazovanje. Po posodi v Vendsyssel je podpisal za AGF Aarhus in znova začel vzpenjati svojo kariero. Thorsteinsson se je uspel prebiti vse do članske reprezentance Islandije, za katero je zbral šest nastopov in dosegel tudi zadetek na prijateljski tekmi s Švedsko. V kvalifikacijah za Uefa U21 Euro 2021 je odigral 7 tekem in se dvakrat vpisal med strelce.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije