OTVORITVENA TEKMA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
SLOVENIJA - ŠPANIJA
X
X
OTVORITVENA TEKMA
SLOVENIJA - ŠPANIJA
DNI
:
UR
:
MINUT
:
SEKUND
28. januarja 2021

Zvezde preteklosti: Nemčija

Evropska prvenstva do 21 let si je praktično nemogoče predstavljati brez reprezentance Nemčije, ki je doslej šestkrat nastopila v finalu in osvojila dva naslova evropskih prvakov. Nemci so bili izjemno močni v prvih izvedbah tekmovanja, po daljši rezultatski krizi pa so se znova vrnili v sam vrh v zadnjem desetletju.

1978 – Vzhodni Nemčiji preprečila veselje Toplakova Jugoslavija

Na prvem evropskem prvenstvu v kategoriji do 21 let je bila sedanja Nemčija razdeljena na dve državi, Vzhodno in Zahodno Nemčijo. Leta 1978 so bili uspešnejši Vzhodni Nemci, ki so se uspeli prebiti vse do finala. Po gladki zmagi v kvalifikacijah nad Nizozemsko so v četrtfinalu s skupnim rezultatom 6:5 odpravili takratno Češkoslovaško, potem ko sta se z dvema zadetkoma izkazala Peter Kotte in Dieter Kuhn. Vzhodni Nemčiji ni bilo nič lažje v polfinalu, kjer jim je nasproti stala Bolgarija, ki je na prvi tekmi slavila z 2:1. Povratni dvoboj na stadionu Kurt-Wabbel so vseeno spreobrnili v svoj prid Vzhodni Nemci, ko je v 82. minuti tekme uspešno realiziral najstrožjo kazen Frank Terletzki. Sledil je veliki finale proti zvezdniški zasedbi Jugoslavije, ki jo je takrat uspešno vodil Mariborčan Ivan Toplak. Jugoslavija je prvo tekmo v gosteh dobila z minimalno prednostjo, a se Vzhodni Nemci niso predali. V Mostarju so namreč že po petnajstih minutah tekme vodili s 3:1 in se spogledovali z velikim uspehom. 25.000 glasnih navijačev je vseeno prebudilo Jugoslavijo, ki je na krilih najboljšega nogometaša in strelca prvenstva Vahida Halihodžića uspela ujeti priključek in tekmo končala z rezultatom 4:4 ter skupno zmago.

1980 – V finalu uspešnejša Sovjetska zveza

Vzhodna Nemčija je tudi na drugem evropskem prvenstvu prišla vse do zadnje stopnice. Po prepričljivih kvalifikacijah, v katerih je premagala Poljsko in Nizozemsko, je v četrtfinalu izločila izbrano vrsto Madžarske. Ta je sicer na prvi tekmi slavila z 2:0, vendar so Vzhodni Nemci na povratnem obračunu dosegli tri zadetke in si zagotovili polfinale z Anglijo. V polfinalu so pomembno delo opravili že na prvi tekmi v Sheffieldu, kjer so z zadetkoma Jurgena Raaba in Thomasa Dennstedta priigrali prednost, ki so jo uspešno zadržali tudi na povratni tekmi. Finale s Sovjetsko zvezo je bil zelo taktičen, saj sta obe ekipi predvsem pazili, da ne prejmeta zadetka. Prva tekma v Rostocku se je končala z najmanj priljubljenim rezultatom, povratni obračun v Moskvi pa so pred 23.000 gledalci z minimalno zmago dobili nogometaši Sovjetske zveze. Vzhodni Nemčiji sta delo otežila tudi rdeča kartona Rainerja Troppe in Ronalda Kreera.

1982 – Anglija utišala Zahodne Nemce

Vzhodni Nemci so leta 1982 obstali že v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, so pa zato bili uspešnejši Zahodni Nemci, ki so v četrtfinalu izločili Španijo. Ta je sicer prvo tekmo dobila z minimalno prednostjo, a sta se na povratnem obračunu v končnici izkazala Rudi Voller in Pierre Littbarski. Zahodna Nemčija je v polfinalu eksplodirala proti reprezentanci Sovjetske zveze in na dveh tekmah dosegla kar devet zadetkov. Selektor Berti Vogts je upal na uspeh tudi v finalu, kjer pa so njegove fante zaustavili Angleži, ki so na prvi tekmi slavili s 3:1. Vzhodni Nemci so povratni obračun s »hat-trickom« Littbarskija sicer zmagali, vendar so Angleži dosegli dva zadetka in osvojili naslov evropskih prvakov. Najboljši strelec prvenstva je bil Littbarski s šestimi zadetki, za najboljšega igralca je bil izbran Rudi Voller, prvič pa je resno opozoril nase tudi Lothar Matthaus.

2009 – Prvi naslov

Nemčija se je po dolgem sušnem obdobju vrnila na pota stare slave na evropskem prvenstvu 2009, ki je potekalo na Švedskem. Ekipa Horsta Hrubescha je imela težko nalogo že v skupinskem delu, kjer je remizirala z Anglijo in Španijo, a premagala Finsko. V polfinalu jih je pričakala Italija, obračun pa je odločil bočni branilec Andreas Beck. V velikim finalu je sledila ponovitev dvoboja z Anglijo iz skupinskega dela, ki pa je ponudila popolnoma drugačen scenarij. Nemci so najboljše prihranili za konec, premagali Angleže kar s 4:0 in osvojili svoj prvi naslov evropskih prvakov v kategoriji do 21 let. Za Manuela Neuerja, Jeroma Boatenga, Matsa Hummelsa, Samija Khediro in Mesuta Ozila je to prvenstvo pomenilo prvi velik korak na poti do zvezdniških statusov v članski karieri. Najboljši igralec in najboljši strelec prvenstva je bil Šved Marcus Berg.

Mesut Ozil

2017 – Drugo veselje na Poljskem

Prvenstvo na Poljskem bi se za Nemce kaj hitro lahko končalo v skupinskem delu, kjer so po porazu z Italijo osvojili drugo mesto, a se po zaslugi boljše gol razlike vseeno prebili do polfinala pred Slovaško in Portugalsko. Zasedba Stefana Kuntza, ki bo Nemce vodil tudi na U21 Euru 2021, je imela kanček športne sreče tudi v polfinalu proti Angliji, ki ga je dobila šele po enajstmetrovkah. V finalu so Nemce pričakali Španci, ki so izločili Italijane. Finalna tekma je postregla z enim samim zadetkom, uspešen je bil Mitchell Weiser, kar je zadostovalo za drugi nemški naslov evropskih prvakov. Priznanji za najboljšega igralca in strelca turnirja sta pristali pri Špancih, v idealno postavo prvenstva pa so pristali Julian Pollersbeck, Jeremy Toljan, Niklas Stark, Yannick Arnold, Maximilian Arnold in Max Meyer.

Veselje Nemcev po zmagi v finalu

2019 – Španci maščevali poraz iz Krakowa

Zadnje evropsko prvenstvo je potekalo v sosednji Italiji, kjer so Nemci osvojili prvo mesto v skupini B z Dansko, Avstrijo in Srbijo. V polfinalu so se pomerili s presenetljivo dobrimi Romuni, ki so jih strli šele v podaljšku rednega dela z zadetkoma Luca Waldschmidta in Nadiema Amirija. Slednji je bil uspešen tudi v finalu v Vidmu, ki pa se je končal z maščevanjem Špancev za poraz v finalu evropskega prvenstva 2017. Prepričljivo najboljši strelec prvenstva je bil Luca Waldschmidt, ki je zabil 7 golov, vi idealni enajsterici pa so pristali še Alexander Nubel, Lukas Klostermann, Jonathan Tah, Benjamin Henrichs in Mahmoud Dahoud.

Luca Waldschmidt

Tekst: MKo

Foto: Uefa

Ostale novice

Koper je pripravljen

23. februarja 2021

Ačimović: Vemo kaj nas čaka

12. februarja 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije