2. aprila 2021

Slovenija butična država za 5-zvezdična doživetja

Z umestitvijo trajnosti v središče dejavnosti na področju turizma ter razvojem in pozicioniranjem Slovenije kot butične države za 5* doživetja je Slovenija kot turistična destinacija pridobila na prepoznavnosti, saj jo v sam vrh k trajnosti zavezanih držav prištevajo številni najprepoznavnejši svetovni mediji, temu pa pritrjujejo tudi številna ugledna priznanja s strani strokovne javnosti.

Slovenska turistična organizacija je z razvojem edinstvenega nacionalnega modela, zelene sheme slovenskega turizma, združila vsa prizadevanja, usmerjena k trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji, in destinacijam in ponudnikom storitev ponudila orodja, na podlagi katerih lahko svoja trajnostna prizadevanja ocenjujejo in posledično izboljšujejo. Trenutno je v zeleno shemo vključenih že 55 destinacij, 58 nastanitev, 4 parki, 8 turističnih agencij, 2 atrakciji, 3 restavracije in 1 plaža. Prepoznali jih boste po znaku Slovenia Green.

Slovenska turistična organizacija aktivno spremlja dogajanje na trgu, zato je v času negotovosti zaradi pojava novega koronavirusa na področju varnosti naredila še korak dlje in nadgradila obstoječo shemo z vsebinsko komunikacijsko platformo in znakom Green&Safe, ki označuje odgovorne potovalne standarde v turizmu. Že vse od maja 2020 ta znak tako označuje in poudarja visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, se tako povečuje zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija.

Da so slovenski zdravstveni in higienski standardi, vključeni v vsebinsko komunikacijsko platformo odgovornih potovalnih standardov GREEN&SAFE, v skladu s standardiziranimi globalnimi higienski protokoli varnih potovanj, potrjuje tudi pridobitev mednarodnega znaka Safe Travels Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC). Slovenija je bila junija 2020 med prvimi prejemnicami tega znaka na svetu!

Ker je varnost v vseh vidih absolutna prioriteta, se je v časih epidemije uveljavil sistem organizacije športnih dogodkov v t. i. »mehurčkih«. To pomeni, da se športniki zadržujejo in tekmujejo stran od javnosti in v skladu z varnostnimi ukrepi. Uspeh sistema so potrdile že številne uspešno izpeljane športne prireditve v Sloveniji, med njimi tudi prvi del evropskega prvenstva do 21 let, pri katerem si bomo prizadevali, da bomo enako kakovost organizacije ohranjali tudi v nadaljevanju prvenstva, ki bo maja.

V sklopu prvenstva pa se NZS skupaj s Slovensko turistično organizacijo pridružuje UEFA-ini kampanji za ozaveščanje javnosti “Čistejši zrak, boljša igra”. Projekt poudarja naraščajočo nevarnost onesnaževanja zraka za javno zdravje, ter zdravje naših športnikov.

Takšni projekti dokazujejo, da je Slovenija destinacija, ki v ospredje postavlja skrb za varna in posledično prijetna doživetja na vseh nivojih – tako za obiskovalce kot tudi za športnike, ki se udeležujejo športnih dogodkov v Sloveniji.

Tekst: STO

Foto: Ciril Jazbec, Jošt Gantar

Ostale novice

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije