Švica

i
FA: Switzerland

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 poraz
Največji uspehi: Finalisti Uefa U21 EURO 2011

Švica se je prebila na Uefa evropsko prvenstvo U21 2021 iz skupine 2, kjer je imela enako točk kot prvouvrščena Francija, ki jo je tudi edina uspela premagati. Švicarji so v kvalifikacijah igrali čvrsto in organizirano, predvsem pa zelo disciplinirano v fazi branjenja. Daleč najboljši strelec ekipe je napadalec Brightona Andi Zeqiri, ki je na osmih tekmah dosegel devet zadetkov. Reprezentanca Švice ima tudi nekaj balkanskega pridiha, saj so v njej številni igralci, ki imajo družinske korenine iz tega dela Evrope. Švicarji so na evropskih prvenstvih do 21 let vknjižili največji uspeh leta 2011, ko so končali kot drugi in prva dva zadetka prejeli šele v velikem finalu s Španci. Izkušnje s Švicarji ima tudi Slovenija, ki je na gostujoči prijateljski tekmi junija 2019 slavila z 2:1.

Selektor: Mauro Lustrinelli

Nekdanji švicarski reprezentant je na čelu švicarske reprezentance do 21 let od julija 2018. Reprezentanca je pod njegovim vodstvom odigrala 18 tekem, na katerih je vknjižila kar 12 zmag, medtem ko je enega izmed petih porazov doživela prav proti Sloveniji. 44-letnik, ki je trenersko kariero začel pri Thunu, zagovarja klasični nogometni sistem 4-4-2. Lustrinelli izhaja iz kantona Ticino, kjer je odraščal tudi njegov veliki prijatelj iz sodniških vrst, Massimo Busacca.

i
Foto: FA Switzerland
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Noah Okafor

Krilni napadalec Salzburga je v kvalifikacijah za Uefa U21 EURO 2021 odigral šest tekem in se dvakrat vpisal med strelce. 20-letnik je bo spadal med mlajše nogometaše na evropskem prvenstvu, a se lahko kljub temu že pohvali z nastopom za člansko reprezentanco Švice. Za slednjo je debitiral junija 2019 v Uefa ligi narodov proti Angliji. Nekdanji nogometaš Basla letos nabira dragocene minute tudi v Uefa ligi prvakov.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije