Portugalska

i
Foto: FPF

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 poraz
Največji uspehi: Finalisti Uefa U21 EURO 1994, 2015

Portugalci so bili skupaj z Nizozemci premočni v kvalifikacijski skupini 7, kjer so zmagali na devetih od desetih tekem in v ozadju pustili reprezentance Norveške, Belorusije, Cipra in Gibraltarja. V kvalifikacijah so v povprečju dosegali 2,9 zadetka na tekmo, proti vratom nasprotnikov pa sprožili kar 214 strelov. Selektor Rui Jorge računa na izjemno individualno kakovost na praktično vseh igralnih položajih. V obrambni vrsti sta zasidrana Diogo Leite (Porto) in Diogo Queiros (Famalicao), ki sta izjemno nevarna tudi ob prekinitvah v nasprotnikovem kazenskem prostoru, v zvezni vrsti blestita Fabio Vieira (Porto) in Gedson Fernandes (Tottenham), medtem ko glavno portugalsko orožje v konici napada predstavljata Dani Carvalho Mota (Monza) in Jota (Benfica). Novembra 2019 je Portugalsko na prijateljski tekmi gostila Slovenijo in se razšla brez zadetkov.

Selektor: Rui Jorge

Portugalski selektor že več kot deset let uspešno krmari na čelu mlade reprezentance Portugalske, ki je v tem obdobju dosegla največji uspeh z uvrstitvijo v finale Uefa U21 Eura 2015. Takrat se je Portugalcem naslov izmuznil šele po izvajanju enajstmetrovk, kjer so bili uspešnejši Švedi. Rui Jorge je sicer nekdanji portugalski reprezentant, ki je s Portom in SPortingom zbral kar sedem naslovov državnih prvakov.

i
Foto: Uefa
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Fabio Vieira

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo je bil najboljši portugalski strelec Fabio Vieira, ki je na šestih tekmah dosegel 5 golov. Za mlado portugalsko reprezentanco je debitiral proti Sloveniji, nato pa ekspresno postal eden najpomembnejših členov reprezentance. Leta 2019 je igral v finalu Uefa U19 Eura, leto kasneje pa si je uspešno izboril svoj položaj pri Portu, tako v portugalskem prvenstvu, kot v Uefa ligi prvakov, kjer je dosegel krstni zadetek proti Olympiakosu.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije