Hrvaška

i
Foto: HNS

Statistika kvalifikacij: 6 zmag, 2 neodločena rezultata, 2 poraza
Največji uspehi: Skupinski del U21 EURO 2000, 2004, 2019

Hrvaško bomo spremljali na prvenstvu po zaslugi odličnega finiša kvalifikacij. Pomembna zmaga v Atenah, remi v Edinburghu in visoka zmaga na Litvo so bile dovolj za skok na drugo mesto, ki je spolzelo iz rok Škotom po porazu v Atenah. Hrvaška je prikazala izrazito napadalen nogomet, saj je na desetih kvalifikacijskih tekmah kar 201-krat sprožila proti vratom nasprotnika in dosegla 37 golov. Najboljši strelec Hrvatov je bil s sedmimi goli vezist Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb), medtem ko sta bila zelo učinkovita tudi napadalca Sandro Kulenović (Rijeka) in Petar Musa (Slavia Praga). Hrvaška reprezentanca razpolaga tudi z znanci iz slovenskih prvoligaških igrišč. Selektor Igor Biščan je namreč nekdanji trener ljubljanske Olimpije, medtem ko je Dario Vizinger v preteklosti nosil dres velenjskega Rudarja in Celja.

Selektor: Igor Biščan

Igorja Biščana ni potrebno posebej podrobno predstavljati, saj njegovo bleščečo igralsko kariero poznajo praktično vsi ljubitelji nogometa. Nekdanji branilec Liverpoola se je po koncu igralske poti hitro in uspešno znašel v trenerskih vodah, najprej kot trener Rudeša, nato pa kot trener ljubljanske Olimpije, s katero je osvojil naslov slovenskih državnih in pokalnih prvakov. Oktobra 2019 je prevzel mlado hrvaško izbrano vrsto, s katero se bo skušal prvič v zgodovini prebiti v izločilne boje Uefa U21 Eura.

i
Foto: HNS
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Luka Ivanušec

Luka Ivanušec je vsestranski vezist zagrebškega Dinama, ki je že pri osemnajstih letih debitiral za člansko reprezentanco Hrvaške in se že v svojem drugem nastopu za »kockaste« vpisal med strelce. 22-letnik danes redno zbira nastope, dosega zadetke in deli asistence v najmočnejši hrvaški ligi, ob tem pa pridno nabira izkušnje v največjih evropskih tekmovanjih kot sta Uefa liga prvakov in Uefa Evropska liga. V kvalifikacijah za Uefa U21 Euro 2021 je bil s sedmimi goli najboljši strelec mlade reprezentance Hrvaške.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije