Anglija

i
Foto: m24.si

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 neodločen rezultat
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 1982, 1984

Anglija v zadnjih letih konstantno sodi v najožji vrh favoritov za naslov prvaka v vseh mlajših reprezentančnih kategorijah, vendar se jim lovorika v konkurenci do 21 let že dalj časa izmika. Na zaključnih turnirjih Uefa U21 Euro so sodelovali že šestnajstkrat, a osvojili »le« dva naslova prvakov. Delnice Angležev tudi tokrat kotirajo zelo visoko, kar so demonstrirali že v kvalifikacijah, ki so jih zaključili brez poraza. V skupini z Avstrijo, Albanijo, Turčijo, Kosovim in Andoro so vknjižili kar devet zmag in z zalogo desetih točk prednosti prepričljivo osvojili prvo mesto. Angleži so v povprečju dosegali 3,4 zadetka na tekmo, v celotnih kvalifikacijah pa so proti nasprotnikovemu golu sprožili 133 strelov. Angleška izbrana vrsta se je pokazala tudi kot zelo disciplinirana reprezentanca, saj je na desetih tekmah storila zgolj 94 prekrškov in prejela le 9 rumenih kartonov. Z odličnimi predstavami so nase opozorili Phil Foden (Manchester City), Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Reiss Nelson (Arsenal) in Eddie Nketiah (Arsenal), ki je dosegel kar trinajst zadetkov in posledično postal najboljši strelec angleške reprezentance vseh časov v tej starostni kategoriji.

Selektor: Aidy Boothroyd

Aidy Boothroyd je prevzel vodenje mlade angleške reprezentance leta 2016, ko je nasledil Garetha Southgata, ki je postal selektor članske reprezentance. Aidy je predtem deloval v angleških selekcijah U19 in U20, na svoje trenerske sposobnosti pa je opozoril predvsem kot trener Watforda. S slednjim je leta 2006 napredoval v Premier ligo, leto kasneje pa se uvrstil v polfinale FA pokala. 49-letnik je v svoji trenerski karieri vodil še Colchester United, Coventry City in Northampton United. V igralski karieri je bil branilec, največji pečat pa je pustil pri Mansfield Townu.

i
Foto: m24.si
i
Foto: The FA

Vzhajajoča zvezda: Jude Bellingham

Jude velja za enega največjih upov angleškega nogometa, tako da ne čudi, da je občutno mlajši od ostalih kolegov v mladi angleški reprezentanci. Bellingham je nenazadnje s 17-leti in 136 dnevi debitiral celo za člansko reprezentanco Anglije na Wembleyu proti Irski. Trenutno je član Borussie iz Dormunda, kjer redno nabira nastope v najmočnejši nemški ligi in Uefa ligi prvakov. Ni slabo za 17-letnika, kajne?

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije