Rusija

i
Foto: FA Russia

Statistika kvalifikacij: 7 zmag, 2 neodločena rezultata, 1 poraz
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 1980, 1990

Rusija morda ne sodi med najožje favorite za naslov evropskih prvakov, a bo nedvomno predstavljala trd oreh tudi za najbolj zvezdniške reprezentance, ob tem pa skušala izkoristiti vsako najmanjšo priložnost za triumf. V kvalifikacijah je pristala na vrhu skupine 5, kjer je tekmovala z reprezentancami Poljske, Bolgarije, Srbije, Estonije in Latvije. Rusi so edini poraz doživeli na gostovanju na Poljskem, medtem ko so na desetih tekmah kar sedemkrat slavili. Varovanci Mikhaila Galaktionova so prepoznavni kot homogena ekipa, ki ima kakovost na vseh igralnih položajih. Najboljši strelec kvalifikacij je bil napadalec moskovskega CSKA-ja Fedor Chalov, z zelo dobrimi predstavami pa je opozarjal nase tudi njegov klubski kolega, sicer branilec Igor Diveev. V kvalifikacijah so prejeli le 4 zadetke, proti vratom nasprotnika pa sprožili kar 168 strelov. Kakovost (sicer rahlo premešane) ruske reprezentance smo spoznali tudi novembra v Mariboru, ko se je z mlado slovensko reprezentanco razšla z rezultatom 2:2.

Selektor: Mikhail Galaktionov

Mikhail Galaktionov je mladi strokovnjak, ki je večji del svoje trenerske kariere vpet v delo mlajših ruskih reprezentanc. 36-letnik je doslej vodil že selekcije U16, U17, U18, U19 in U20, leta 2018 pa je prevzel aktualno mlado izbrano vrsto. Na klubskem področju je vodil ekipo Akhmata Groznyja, njegov največji uspeh pa je uvrstitev v polfinale Uefa U17 Eura 2015 s kadetsko reprezentanco Rusije.

i
Foto: Uefa
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Matvey Safonov

192 centimetrov visoki vratar Krasnodarja je garancija za ruski gol vsaj za naslednje desetletje. Safonov je vse od najmlajših starostnih kategorij stalni reprezentant vseh ruskih selekcij, tako da je njegov naslednji logičen korak preboj v člansko reprezentanco. Izkušenj s članskim nogometom mu ne primanjkuje, saj za Krasnodar redno brani v najmočnejšem ruskem prvenstvu in v elitni Uefa ligi prvakov. Redkokateri vratar se pri 21-tih letih lahko pohvali s tovrstnimi izkušnjami.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije