Francija

i
Foto: FA France

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 poraz
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 1988

Francija je bila skupaj s Švico izrazito najboljša v skupini 2, kjer je vknjižila devet zmag in en neodločen rezultat. Francozi so za sabo pustili še Gruzijce, Slovake, Azerbajdžance in nogometaše Lihtenštajna. Gre za pravo zvezdniško reprezentanco, v kateri kar mrgoli prvokategornikov iz najmočnejših evropskih lig. Prvi strelec reprezentance je nogometaš Celtica Odsonne Edouard, ki je na osmih kvalifikacijskih tekmah zabil kar enajst zadetkov. Nogometni navdušenci se bodo zagotovo veselili še nastopov Mattea Guendouzija (Arsenal), Houssema Aouarja (Lyon), Colina Dagbaja (PSG) in Ibrahima Konateja (RB Leipzig). Francozi so septembra 2019 gostovali tudi v Mariboru in se z mlado slovensko reprezentanco razšli z rezultatom 2:2. Francozi so edini naslov U21 prvakov osvojili leta 1988, medtem ko so na zadnjem prvenstvu v Italiji obstali v polfinalu.

Selektor: Sylvain Ripoll

Francoski selektor zagovarja sistem 4-3-3, v katerem pridejo do izraza kakovostni ofenzivno naravnani nogometaši, ki jih v mladi francoski izbrani vrsti res ne primanjkuje. 49-letni opravlja selektorsko funkcijo od leta 2017, ko je zaključil z vodenjem Lorienta. Prav pri tem francoskem klubu je pustil največji pečat tudi kot igralec.

i
Foto: Uefa
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Odsonne Edouard

Odsonne Edouard je stroj za doseganje zadetkov. Nogometaš Celtica jih je v kvalifikacijah zabil kar 11, v sezoni 2019/20 pa je bil z 22-imi zadetki tudi najboljši strelec škotskega prvenstva. Standardni reprezentant vseh mlajših francoskih selekcij je blestel na Uefa U17 EURO 2015, ko je v finalu pomagal svoji reprezentanci do zmage s »hat-trickom« proti Nemčiji. Odsonne je bil na tem prvenstvu najboljši strelec in najboljši nogometaša turnirja.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije