Danska

i
Foto: DBU

Statistika kvalifikacij: 8 zmag, 2 neodločena rezultata
Največji uspehi: Polfinalisti Uefa U21 EURO 1992 in 2015

Glede na rezultate bo nove zvezdnike evropskega nogometa prispevala tudi Danska, ki je zmagala kar osem od desetih tekem v Skupini 8, kjer so sodelovale še reprezentance Romunije, Ukrajine, Finske, Severne Irske in Malte. V kvalifikacijah so Danci sprožili 115 strelov proti vratom nasprotnika, si priigrali kar 45 udarcev iz kota, ob tem pa dosegli 21 zadetkov. Danci se ponašajo s prvim asistentom kvalifikacij, Jacobom Bruunom Larsnom (Hoffenheim), medtem ko v napadu visoko kotira tudi Andreas Skov Olsen (Bologna), ki je bil zabil kar sedem golov. Danska je sicer osmoljenka zadnjega evropskega prvenstva do 21 let v Italiji, saj se kljub dvema zmagama v skupini ni uspela prebiti v izločilne boje. Bo tokrat imela več sreče?

Selektor: Albert Capellas

Dansko reprezentanco od leta 2019 vodi 53-letni Španec Albert Capellas, ki je v preteklosti deloval v sloviti akademiji Barcelone, La Masii. Capellas je pred nastopom selektorske funkcije mlade reprezentance Danske večinoma opravljal vlogo pomočnika trenerja. Tako je nabiral trenersko znanje pri Vitesseju, Brondbyju, Maccabiju iz Tel Aviva, Borussii Dortmund in kitajskem CQ Dangdaiu.

i
Foto: DBU
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Andreas Skov Olsen

Andreas Skov Olsen je bil s sedmimi goli prepričljivo najboljši strelec mlade danske reprezentance v kvalifikacijah. Krilni napadalec je sicer član U21 danske selekcije vse od leta 2017, tako da se lahko že pohvali z nastopom na Uefa U21 evropskih prvenstvih. Že pri 17-letih  je eksplodiral v danski ligi pri Nordsjaellandu, kjer je v dveh sezonah zabil kar 22 golov. Njegove kvalitete je opazila italijanska Bologna, za katero redno igra od leta 2019. Olsen je medtem debitiral tudi za člansko reprezentanco Danske in dosegel krstni zadetek na prijateljski tekmi s Ferskimi otoki.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije