Španija

i
FA Spain

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 neodločen rezultat
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 1986, 1998, 2011, 2013, 2019

Branilci naslova bodo tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu eni izmed najbolj resnih favoritov za končno zmagoslavje. Petkratni evropski prvaki v zadnjih letih dominirajo v mlajših reprezentančnih selekcijah, strašljivo uspešni pa so bili tudi v kvalifikacijah. Na desetih kvalifikacijskih tekmah so zbrali kar 28 točk, zabili 20 golov in prejeli en sam zadetek, kar je najmanj med vsemi reprezentancami. Moč Špancev so v kvalifikacijah spoznale reprezentance Severne Makedonije, Izraela, Kazahstana, Črne gore in Ferskih otokov. Selektor Luis de la Fuente veliko stavi na Jorgeja Cuenco (Almeira), Ferrana Torresa (Manchester City) in najboljšega ekipnega strelca kvalifikacij Danija Olma (RB Leipzig), v ozadju pa že trkajo na vrata bodoči zvezdniki kot so Pedri (Barcelona), Ansu Fati (Barcelona) in Brahim Diaz (AC Milan). Nedvomno gre za zvezdniško zasedbo, ki jo bo z užitkom spremljati na naših tleh.

Selektor: Luis de la Fuente

Čeprav je Luis de la Fuente na čelu mlade reprezentance Španije šele od leta 2018, se že lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov iz Italije leta 2019, ko so Španci premagali Nemce. De la Fuente je predtem deloval v mladinski selekcij Španije, na klubskem področju pa je se je preizkusil kot trener Athletic Bilbaa in Alavesa. Oba kluba sta zaznamovala tudi njegovo igralsko kariero, v kateri mozaik dopolnjuje še Sevilla.

i
FA Spain
i
Foto: FA Spain

Vzhajajoča zvezda: Pedri

Pedro Gonzalez Lopez bi lahko igral še za mladinsko reprezentanco Španije, vendar so njegove kvalitete nujno potrebne v višjih kategorijah. Ofenzivni vezist, rojen na Kanarskih otokih, je že pri 16-letih debitiral v 2. španski ligi pri Las Palmasu, sedaj pa redno nabira minutažo pri sloviti Barceloni. Pedri si bo leto 2020 zapolnil za vedno, saj je za Barcelono proti Betisu dosegel prvi zadetek v La ligi, medtem ko je proti Ferencvarošu odprl tudi strelski račun v Uefa ligi prvakov.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije