Slovenija

i
Foto: m24.si

Prijateljske tekme od junija 2019: 2 zmagi, 7 neodločenih rezultatov, 1 poraz
Največji uspehi: /

Mlada slovenska nogometna reprezentanca je edina med konkurenco, ki bo Uefa U21 Euro okusila prvič. Sloveniji kot gostiteljici ni bilo potrebno v kvalifikacije, izpad pravih tekmovalnih preizkušenj pa je nadomestila z zahtevnimi prijateljskimi tekmami. Od junija 2019 dalje je Slovenija odigrala 10 prijateljskih dvobojev, od tega kar 9 proti reprezentancam, ki bodo sodelovale na prihajajočem evropskem prvenstvu. Naši fantje so pričeli priprave na slednjega z zmago v Švici, ki so ji sledili neodločeni rezultati z Gruzijo, Francijo in Anglijo. Slovenija je zatem vknjižila še zmago in neodločen rezultat z Madžarsko, remi na Portugalskem in poraz v Italiji. Omenjene tekme so naši mladeniči igrali pod vodstvom Primoža Glihe, ki ga je na začetku novembra nasledil Milenko Ačimović. Serija neodločenih rezultatov se je nadaljevala tudi pod novim vodstvom, saj je Slovenija remizirala še z Nemčijo in Rusijo. Ačimović je reprezentanci priključil nekaj svežih obrazov, nov pristop pa je bil opazen tudi v sami igri, ki je bolj ofenzivno naravnana. Čeprav Slovenija še nima izkušenj z evropskimi prvenstvi v tej starostni kategoriji, pa novo strokovno vodstvo reprezentance ne skriva ambicij po napredovanju v zaključne boje.

Selektor: Milenko Ačimović

Milenko Ačimović je legenda slovenske nogometne reprezentance, ki je novembra 1999 z zadetkom s sredine igrišča proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah poskrbela za enega najbolj imenitnih trenutkov v zgodovini slovenskega nogometa. November 2020 pa je Milenku Ačimoviću prinesel novo prelomnico v karieri, saj je na čelu mlade slovenske reprezentance do 21 let zamenjal Primoža Gliho. Ačimovićeva trenerska filozofija je gledljiv in napadalen nogomet, tudi za ceno kakšne nepotrebne napake.

i
Foto: m24.si
i
Foto: m24.si

Vzhajajoča zvezda: Nik Prelec

Nik Prelec je bil prvič vpoklican v slovensko reprezentanco do 21 let za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo ter hitro pokazal svoj potencial. Proti Nemcem je namreč priigral enajstmetrovko, že na svoji drugi tekmi pa zabil lep zadetek Rusom. 19-letnik je že dalj časa pri italijanski Sampdoriji, kjer vse glasneje trka na vrata članske ekipe. Prelec je sicer redno tresel mreže nasprotnikov za vse mlajše slovenske selekcije, pohvali pa se lahko tudi z igranjem na Uefa U17 Euru 2018 v Angliji.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije