Italija

i
Foto: FIGC

Statistika kvalifikacij: 8 zmag, 1 neodločen rezultat, 1 poraz
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 1992, 1994, 1996, 2000, 2004

Gostitelji Uefa Evropskega prvenstvo do 21 let 2019, Italijani, so osvojili prvo mesto v skupini 1 pred Irsko, Islandijo, Švedsko, Armenijo in Luksemburgom. »Azzurri« razpolagajo s čvrsto reprezentanco, ki je v kvalifikacijah v povprečju prejemala le 0,5 zadetka na tekmo. Po imenih so morda celo najmočnejši v konici napada, kjer se ponašajo z nogometaši kot so Moise Kean (PSG), Patrick Cutrone (Fiorentina) in Gianluca Scamacca (Sassuolo). Na evropskih prvenstvih do 21 let je Italija osvojila že pet naslovov, kar jo uvršča na sam vrh najtrofejnejših reprezentanc skupaj s Španijo. Mlado italijansko selekcijo je spoznala tudi slovenska reprezentanca do 21 let, ki je septembra 2020 na prijateljski tekmi v gosteh izgubila z 1:2.

Selektor: Paolo Nicolato

Izkušeni italijanski strateg se je na začetku svoje trenerske poti preizkusil tudi v ženski konkurenci kot trener ženskih ekip San Martina in Bussolenga. Kasneje je deloval pri Chievu in Lumezzaneju, leta 2016 pa je sprejel ponudbo italijanske nogometne zveze kot trener mladinske reprezentance. Mlado izbrano vrsto je prevzel leta septembra 2019 in v tem času zbral 10 zmag, en neodločen rezultat in en poraz.

i
Foto: FIGC
i
Foto: FIGC

Vzhajajoča zvezda: Patrick Cutrone

Patrick Cutrone se pri 22 letih lahko pohvali z bogato zbirko nastopov v najmočnejših tekmovanjih. V italijanski Serie A je opozoril nase v dresu Milana, za katerega je zabil 13 golov. Sledil je prestop k angleškemu Wolverhamptnu, kjer se ni najbolje znašel, tako da je naposled pristal na posodi pri Fiorentini. V mlajših reprezentančnih selekcijah (U15-U19) je zabil kar 27 golov, svojo zbirko pa vztrajno plemeniti tudi v mladi reprezentanci. Cutrone je marca 2018 debitiral tudi že za člansko izbrano vrsto »Azzurrov«, na prijateljski tekmi z Argentino.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije