Češka

i
Foto: FA Czech

Statistika kvalifikacij: 6 zmag, 3 neodločeni rezultati, 1 poraz
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 2002

Čehi so se na Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let 2021 uvrstili kot zmagovalci skupine 4, s točko prednosti pred Hrvaško, ki si je zagotovila napredovanje kot ena izmed najboljših drugouvrščenih reprezentanc. V zahtevni in izenačeni kvalifikacijski skupini so prehiteli še Škote, Grke, Litvance in nogometaše San Marina. V kvalifikacijah je opozoril nase predvsem vezist Ladislav Krejči, ki je bil s petimi goli najboljši strelec reprezentance. Čehi razpolagajo z eno izmed najbolj nadarjenih generacij, ki je sodelovala tudi na Uefa evropskih prvenstvih U17 in U19. Češka se sicer lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov v tej starostni kategoriji leta 2002, ko je na vratih blestel Petr Čech, ki je v velikem finalu ubranil tudi dve enajstmetrovki Francozom.

Selektor: Karel Krejči

Karel Krejči je na klopi mlade češke reprezentance od leta 2018. Njegova reprezentanca je v tem času doživela le dva poraza, prvega na prijateljski tekmi s Francijo, drugega pa na kvalifikacijski s Škotsko. 52-letnik je predtem služboval pri Viktorii Plzen, leta 2016 pa je bil pomočnik trenerja članske reprezentance Češke, ki je sodelovala na Evropskem prvenstvu v Franciji.

i
Foto: FA Czech
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Michal Sadilek

Michal Sadilek je namestnik kapetana mlade češke reprezentance in štirikratni dobitnik nagrade najboljšega mladega nogometaša Češke. Vezist se ježe pri 16-letih preselil v PSV Eindhoven, ki ga je v letošnji sezoni posodil Slovan Libercu. Čehi ob njem veliko stavijo tudi na Adama Hložka, ki naj bi veljal za enega največjih upov v Evropi, a je trenutno poškodovan.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije