Romunija

i
Foto: FA Romunia

Statistika kvalifikacij: 6 zmag, 2 neodločena rezultati, 2 poraza
Največji uspehi: Finalisti Uefa U21 EURO 2019

Sistematično delo v mlajših kategorijah v zadnjih letih daje rezultate v Romuniji, ki se je že drugič zapored prebila na zaključni turnir. Romuni so si plasma zagotovili z drugim mestom v skupini 8, kjer so zaostali za Danci, a prehiteli Ukrajince, Fince, Severne Irce in Maltežane. Prvi zvezdnik reprezentance je kar njihov selektor Adrian Mutu, ki je v svoji igralski karieri igral za največje italijanske klube. Romuni so v kvalifikacijah stavili na agresiven pristop, ki se je rezultiral tudi v številnih prekrških. Na desetih kvalifikacijskih tekmah so prejeli 21 rumenih in kar tri rdeče kartone. Prvi strelec ekipe je bil Valentin Mihaila, ki je vknjižil pet zadetkov. Romunija je največji uspeh v tej starostni kategoriji dosegla leta 2019 z uvrstitvijo v polfinale evropskega prvenstva, kjer je priznala premoč Nemčiji.

Selektor: Adrian Mutu

Adrian Mutu je prevzel vodenje mlade romunske selekcije januarja 2020, po kratki epizodi pri Voluntariju in mladi zasedbi Al Wahde. 41-letnik je bil v svoji igralski karieri izvrsten napadalec, ki je redno tresel mreže praktično pri vseh klubih, kjer se je preizkusil. V evropskih klubskih tekmovanjih je dosegel zadetek kar za sedem različnih klubov, njegovo kariero pa je zaznamovalo tudi pestro življenje izven nogometnih igrišč.

i
Foto: FA Romunia
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Ianis Hagi

Jabolko ne pade daleč od drevesa. Sin slovitega Gheorgeja Hagija že dolgo velja za enega največjih upov romunskega nogometa. Ianis je bil v preteklosti član vseh mlajših romunskih selekcij, v katerih je bil praviloma mlajši od soigralcev. Tudi danes je pomemben del članske reprezentance Romunije, a s pravico nastopa v konkurenci do 21 let, kar je s pridom izkoristil tudi na najpomembnejši tekmi kvalifikacij proti Danski. 22-letni vezist je trenutno član Rangersov, predtem pa je nosil drese Genka, Fiorentine in Viitorul Constante.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije