Nizozemska

i
Foto: KNVB

Statistika kvalifikacij: 9 zmag, 1 poraz
Največji uspehi: Polfinalisti Uefa U21 EURO 2006, 2007

Dvakratni evropski prvaki so se brez težav sprehodili skozi kvalifikacijsko skupino s Portugalsko, Norveško, Belorusijo, Ciprom in Gibraltarjem. Nizozemci so prikazali izjemno napadalen nogomet in nasprotnikom v povprečju zabijali kar 4,6 zadetka na tekmo. Med strelce se je v kvalifikacijah zapisalo trinajst različnih nogometašev, kar je zelo zgovoren podatek o kvaliteti in širini igralskega kadra. Ključen mož kvalifikacij je bil vezist Dani de Wit (AZ Alkmaar), ki je dosegel deset zadetkov, ob tem pa razigraval tudi ostale soigralce. Tulipani imajo v svoji vrstah celo falango čudežnih dečkov, ki so tarče največjih evropskih klubov. Deyovaisio Zeefuik (Hertha Berlin), Myron Boadu (AZ Alkmaar), Justin Kluivert (RB Leipzig), Cody Gakpo (PSV), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce) in Mitchel Bakker (PSG) so nedvomno igralci, ki bodo zaznamovali evropski nogomet v prihodnjih letih.

Selektor: Erwin van de Looi

Erwin van de Looi je prevzel vodenje mlade nizozemske reprezentance maja 2018. Trenersko kariero je začel pri Groninenu, pred reprezentančnim izzivom pa je bil še na čelu Willema II. Kljub temu, da je mlado reprezentanco uspešno vodil v kvalifikacijah, ga na Uefa U21 EURO 2021 verjetno ne bo, saj se je priključil strokovnemu vodstvu članske reprezentance Nizozemske. Vajeti mlade je do nadaljnjega prevzel pomočnik Marcel Groninger.

i
Foto: KNVB
i
Foto: KNVB

Vzhajajoča zvezda: Dani de Wit

Kapetan mlade nizozemske reprezentance je na sedmih kvalifikacijskih tekmah dosegel kar deset zadetkov. Gre za izjemno raznovrstnega vezista, ki se konstantno spogleduje z nasprotnikovim golom, po potrebi pa prelevi tudi v napadalca. 22-letni član AZ Alkmaarja je nogometno odraščal v praktično vseh mlajših reprezentančnih kategorijah tulipanov.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije