Nemčija

i
Foto: DFB

Statistika kvalifikacij: 6 zmag, 2 poraza
Največji uspehi: Zmagovalci Uefa U21 EURO 2009, 2017

Dvakratni evropski prvaki so v zadnjem desetletju neprestano v vrhu starostne kategorije do 21 let, saj so na zadnjih treh evropskih prvenstvih vknjižili eno uvrstitev v polfinale, eno uvrstitev v finale in naslov evropskih prvakov. V kvalifikacijah so pristali na čelu skupine z le petimi udeleženci in prehiteli Belgijo, Bosno in Hercegovino, Wales in Moldavijo. Na osmih kvalifikacijskih tekmah so Nemci zabili 22 golov, večino njih Lukas Nmecha (Anderlecht). Kapetan ekipe je Arne Maier (Arminia Bielefeld), najmlajši član pa Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), ki je rojen maja 2003. Reprezentanco tvorijo večinoma nogometaši, ki redno igrajo za nemške prvoligaše, kar priča o veliki kakovosti in izkušnjah z igranjem nogometa na najvišjem nivoju. Slednje so skušali unovčiti tudi na novembrski prijateljski tekmi s Slovenijo v Braunschweigu, ki se je končala z rezultatom 1:1.

Selektor: Stefan Kuntz

Stefan Kuntz vodi mlado nemško reprezentanco od leta 2016, njegov največji uspeh v trenerski karieri pa je naslov evropskih prvakov do 21 let leta 2017, ko so Nemci v velikem finalu premagali Špance. Kuntz je v svoji igralski karieri zbral 25 nastopov za člansko reprezentanco Nemčije, ki z njim v postavi ni doživela niti enega poraza, kar še danes velja za nemški rekord. Ljubitelji nogometa se Kuntza dobro spominjajo iz EURA 1996, ko je v znamenitem polfinalu na polnem Wembleyju utišal Angleže z zadetkom iz igre, nato pa bil uspešen še pri izvajanju enajstmetrovk, ki so Nemce pripeljale do finala in kasnejšega naslova.

i
Foto: DFB
i
Foto: Uefa

Vzhajajoča zvezda: Lukas Nmecha

Lukas Nmecha je bil v kvalifikacijah prvi strelec nemške reprezentance s sedmimi goli na osmih tekmah. V Hamburgu rojeni nogometaš je odraščal na Otoku, tako da je do leta 2019 redno igral za vse mlajše selekcije angleške reprezentance. Glede na svoje korenine, bi Nmecha lahko igral tudi za reprezentanco Nigerije. Hitri napadalec je član Manchester CItyja, ki pa ga je nazadnje poslal na posodo v Anderlecht.

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije