31. maja 2021

Enajstmetrovke v polfinale popeljale Nemčijo

Kot zadnja si je mesto v polfinalu UEFA Evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let priigrala še reprezentanca Nemčije. Dvoboj z Dansko v Szekesfehervarju je bil odločen po sedmih serijah strelov z bele točke. Stadion MOL Arena Sosto, omejeno število gledalcev, sodniki: Fernandez, Prieto, Naranjo (vsi Španija).

UEFA Evropsko prvenstvo do 21 let – četrtfinale

DANSKA – NEMČIJA 7:8* (2:2, 0:0)

* – po enajstmetrovkah
Strelci: 1:0 Faghir (69.), 1:1 Nmecha (88.), 1:2 Burkardt (100.), 2:2 Nelsson (108./11 m).
Rumeni kartoni: Nelsson, Faghir; Schlotterbeck, Adeyemi, Nmecha.
Rdeči kartoni: /.
Danska: Christensen, Carstensen, Nelsson, Ibsen, Poulsen (od 44. Kristansen), Kofod Andersen (od 90. Hjulmand), Nartey, Lindstroem (od 46. Holse), Dreyer (od 91. Isaksen), Bruun Larsen (od 66. Faghir), Daramy.
Nemčija: Dahmen, Vagnoman (od 91. Jaeckel), Pieper, Schlotterbeck, Raum, Stach (od 76. Klimowicz), Maier, Baku (od 75. Adeyemi), Wirtz (od 87. Mai), Berisha (od 64. Burkardt), Nmecha.

Mož odločitve je bil pri izvajanju enajstmetrovk vratar nemške reprezentance Finn Dahmen, ki je ubranil dva od sedmih strelov in svojo reprezentanco obdržal v boju za naslov evropskega prvaka do 21 let. V polfinalu zdaj Nemce v četrtek v Szekesfehervarju na Madžarskem (21.00) čaka dvoboj z Nizozemci. Ti so v četrtfinalu v izdihljajih rednega dela prišli do zmagovitega gola in ugnali Francoze z 2:1.

Nemci so bili v prvem delu prvenstva v skupini A povsem brezidejni, v prvem polčasu dvoboja z Danci pa so prikazali povsem drug obraz. Dancev v tem času tako rekoč niso spustili čez sredino igrišča, le pri zaključkih so bili nespretni. Vodstvo je imel na nogah že Ridle Baku v deveti minuti, a je za malo zgrešil, v četrti je bil nenatančen še Lukas Nmecha, v 16. pa je Arne Maier meril naravnost v vratarja Christensena. V 20. minuti sta lepo kombinirala Nmecha in Mergim Berisha, ta pa je iz oči v oči z danskim čuvajem mreže za las zgrešil.

V prvi pravi akciji so bili nevarni tudi Danci, a je Jesper Lindstroem v 23. minuti z 20 metrov sprožil mimo leve vratnice vratarja Finna Dahmena. To je bil eden redkih poskusov Dancev, ki pa so imeli tik pred odmorom po zmedi v obrambi najlepšo priložnost v prvem delu igre. Lepo je po desni strani prodrl Anders Dreyer, zelo slabo pa je vsega sedem metrov od vrat streljal Jacob Bruun Larsen in ostalo je pri začetnem izidu.

Bruun Larsen je v 49. minuti krenil še sam proti vratom Dahmena, a mu je slednji nekoliko slabši strel z levico ubranil. Bruun Larsen je moral po poškodbi nato zapustiti igrišče v 66. minuti, ko ga je zamenjal Wahidullah Faghir. Prav 17-letni napadalec Vejleja pa je le slabe tri minute po vstopu na zelenico lepo izigral nemška branilca in z levico močno stresel nemško mrežo. Nemci so se trudili, da bi prišli do izenačenja, a niso prevladovali kot v prvih 45 minutah.

Danci so imeli več od igre, v protinapadih pa so se jim ponudile še nekatere priložnosti, ki so ostale neizkoriščene. Kazen je sledila v 88. minuti, ko so varovanci Stefana Kuntza nenadejano izenačili, potem ko se je po kotu Nmecha dobro znašel v petmetrskem prostoru in žogo poslal mimo nemočnega Christensena.

V dodatnih 30 minutah so Nemci v 100. minuti povedli, potem ko je z nekaj sreče po odbiti žogi zadel Jonathan Burkardt. Danci so v 107. minuti prišli do strela z bele točke, potem ko je nerodno posredoval rezervist Lars Lukas Mai. Natančen je bil Victor Nelsson za svoj prvi gol v mladi reprezentanci. Je pa Mai popravil napako, ko je odločilno blokiral strel Faghirja v 113. minuti. Na drugi strani je Burkardt v 118. minuti zadel še vratnico, tekmo pa so odločili streli z bele točke.

Christensen je najprej ubranil strel nesrečnemu Burkardtu v prvi seriji, Dahmen je nato preprečil gol Faghirju v tretji, odločilen pa je bil sedmi strel Dancev, ki ga je Dahmen ubranil Victorju Kristansenu. Paul Jäckel je nato z zanesljivo izvedeno najstrožjo kaznijo Nemčiji priigral polfinale.

Tekst: STA/PDo

Foto: UEFA

Ostale novice

Danes veliki finale!

6. junija 2021

Kdo bo evropski prvak?

5. junija 2021

Sledite nam na socialnih omrežjih

Twitter
@nzs_si
Instagram
@nzs_si
Youtube
@nzs_si
Facebook
@NogometnazvezaSlovenije